ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Με την αντιπολίτευση της… μικρασιατικής καταστροφής παρομοιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μάξιμος!

Όταν μία παρουσίαση βιβλίου ενός πρωτοκλασάτου πολιτικού, έρχεται σε μία περίοδο ρευστότητας για τη ζωή της χώρας, μοιραία αποκτά χαρακτηριστικά πολιτικής εκδήλωσης. Αυτό συνέβη, αναμενόμενα, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου, το πρωί της Κυριακής, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λάρισα.

Η παρουσίαση έγινε ενώπιον ενός… εντυπωσιακού σε όγκο κοινού, επισήμων και απλών πολιτών, σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Λάρισας.

Οι “Ρωμιοί της Καππαδοκίας”, όπως ονομάζεται το βιβλίο, περιγράφει την ενσωμάτωση των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής στην ελλαδική πραγματικότητα.

Για τον ίδιο τον συγγραφέα όμως, τα μηνύματα εκείνης της εποχής είναι επίκαιρα όσο ποτέ, στις κρίσιμες ημέρες που διάγει η πατρίδα μας: “Η μικρασιατική καταστροφή, είπε στις δηλώσεις του πριν την έναρξη της παρουσίασης ο κ. Χαρακόπουλος, είναι η μεγαλύτερη εθνική συμφορά του νεότερου ελληνισμού, μας ακολουθεί ως τραύμα στο εθνικό συλλογικό υποσυνείδητο. Φοβούμαι όμως ότι δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη που οδήγησαν στην μικρασιατική καταστροφή.

Και τότε όπως και σήμερα, η αντιπολίτευση αξίωνε και επέβαλε εκλογές το Νοέμβριο του 1920, οι οποίες αποδείχθηκαν καταστροφικές για τον τόπο. Και τότε όπως και σήμερα, η αντιπολίτευση υπόσχονταν ρήξη με τους συμμάχους. Και τότε όπως και σήμερα, η αντιπολίτευση υπόσχονταν μονομερείς ενέργειες.

Τελικώς, τα αποτελέσματα αυτών των μονομερών ενεργειών, της ρήξης με τους συμμάχους, τα γνωρίζουμε: οδήγησαν στη μεγαλύτερη εθνική συμφορά, την καταστροφή που βίωσε ο ελληνισμός το 1922.

Θέλω να πιστεύω ότι θα διδαχθούμε από τα λάθη εκείνα. Δε θα επιμείνουμε σε διχαστικά διλήμματα. Θα υπάρξει εθνική συνεννόηση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του σήμερα”.

“Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΠΟΧΑ”

Ο Λαρισαίος πρώην υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση του για το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας πως “ο τόπος χρειάζεται συνεννόηση και συναίνεση”.

Επετέθη κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οποία είπε ότι “με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, εκβιάζει εθνικές εκλογές και μάλιστα υπό τον βόρβορο απίστευτων καταγγελιών” για να διαπιστώσει ότι “η πολιτική ζωή της χώρας δυστυχώς βυθίζεται στη μπόχα, με ανυπόστατες πολλές φορές καταγγελίες. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, προκειμένου να διαλευκανθούν όλες αυτές οι υποθέσεις που δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα” κατέληξε.

“ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ”

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του onlarissa.gr για το αν οι συνθήκες θα επιτρέψουν την εκλογή προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου, εξέφρασε την πεποίθηση “ότι οι βουλευτές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα πράξουν με γνώμονα τη συνείδησή τους, το χρέος τους απέναντι στον τόπο και στην ιστορία, αλλά και αυτό που αξιώνουν οι πολίτες. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες θέλουν εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας”.

ΤΑΣΟΥΛΑΣ: “ΚΛΙΜΑ ΝΑΥΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΧΑΣΙΑΣ”

Για διαμόρφωση κλίματος “ναυτίας και σιχασιάς” έκανε λόγο σχολιάζοντας τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών, ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας.

“Τίποτε δεν αλλάζει το σκηνικό της ευθύνης που έχει επωμιστεί η βουλή” είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: “όλα αυτά προκαλούν σιχασιά, αλλά η ευθύνη παραμένει. Η βουλή, πρέπει να διαφυλάξει τη σταθερότητα της χώρας. Είναι η ώρα της ευθύνης για τους 300 και αυτή η ώρα τελειώνει στις 29 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε έχουμε δρόμο μπροστά μας και πιστεύω ότι μέχρι τότε θα αναληφθεί αυτή η ευθύνη παρά το κλίμα της ναυτίας και της σιχασιάς που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα”.

ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: “ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ”

“Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να μπει σε μία παρατεταμένη περίοδο αστάθειας” υποστήριξε από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, καλώντας “όλες οι πλευρές άμεσα, να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι, να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω, να παραμερίσουν τους εγωισμούς τους και να βάλουν τη χώρα μας πάνω από το εγώ. Τότε θα βρεθεί η εθνική εκείνη λύση που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο”.

Εκτός από τους προαναφερθέντες, για το βιβλίο του Μάξιμου Χαρακόπουλου μίλησαν ο οι πρώην υπουργοί Αλέκος Παπαδόπουλος και Θοδωρής Ρουσόπουλος. Δεν κατέστη δυνατό να παραστεί ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, λόγω της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην Αθήνα.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Μεταξύ άλλων το παρόν έδωσαν ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Παπαδημόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Αδάμ, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Γούλας, οι δήμαρχοι Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου, Τεμπών κ. Κολλάτος και Φαρσάλων κ. Καραχάλιος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Λαρισαίων κ. Σούλτης, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κ. Καραλαριώτου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο κ. Τσιλιμίγκας, ο διοικητής του νοσοκομείου Τρικάλων κ. Σουφλιάς, ο διοικητής του νοσοκομείου Βόλου κ. Καραμπάτσας, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Λιακούλη κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

xarakopoulos vivlio 1 xarakopoulos vivlio 6 xarakopoulos vivlio 5 xarakopoulos vivlio 4 xarakopoulos vivlio 3 xarakopoulos vivlio 2

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Απόστολος Ράιδος / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις