ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Σταϊκούρας από τη Λάρισα: να ξεχάσουμε τα προσωπικά, κομματικά και θεσμικά παιχνίδια εξουσίας

Επιμένει στην ανάγκη πολιτικής συνεννόησης και συναίνεσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος το απόγευμα της Παρασκευής από τη Λάρισα, επανέλαβε την αναγκαιότητα καλλιέργειας “κουλτούρας” στα κόμματα της βουλής που θα επιτρέψει τη σύμπνοια.

“Πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να καλλιεργηθεί, και προοπτικά να εμπεδωθεί, κουλτούρα κοινωνικής και πολιτικής συνεννόησης, συναίνεσης και σύνθεσης, τουλάχιστον για τα μείζονα θέματα” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας – μαζί με ακόμη τρεις οικονομολόγους βουλευτές – σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το δημόσιο χρέος.

Το κυβερνητικό στέλεχος πρόσθεσε επίσης με νόημα πως “οι, επί σειρά ετών, δύσκολες συνθήκες ζωής και εργασίας, για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, επιβάλλουν σε όλους όσους συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή, να ξεχάσουμε τα προσωπικά, κομματικά και θεσμικά παίγνια εξουσίας!”

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΘΙΑΣ ΥΦΕΣΗΣ

Συμπερασματικά για τον κ. Σταϊκούρα, το 2014 η χώρα θα επιτύχει, για 2η χρονιά, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και θα παρουσιάσει, μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

“Πρόκειται, εξήγησε ο υπουργός, για επιδόσεις που θα βελτιωθούν περαιτέρω το 2015, οπότε και προβλέπονται ένας δημοσιονομικά ισοσκελισμένος – μετά από δεκαετίες – Προϋπολογισμός και υψηλός ρυθμός ανάπτυξης.

Σε αυτό το περιβάλλον, η νέα μεγάλη πρόκληση, μπροστά στην οποία βρίσκεται η χώρα, είναι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία της επόμενης μέρας. Και σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους εταίρους και δανειστές της.

Πρόκειται για διαδικασία με λεπτές πτυχές, σύνθετη και σκληρή, δεδομένου ότι αφορά την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος Προγράμματος. Η Τρόικα ασκεί, πράγματι, μεγάλες πιέσεις και προβάλλει υπερβολικές απαιτήσεις.

Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με γνώμονα το συμφέρον της Ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας τις θέσεις της τεκμηριωμένα και με αυτοπεποίθηση. Βασικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί, μέχρι τέλος Φεβρουάριου, με επιτυχία, αυτή η αξιολόγηση, και να συναποφασισθεί, με τους εταίρους, το νέο πλαίσιο συνεργασίας για την επόμενη ημέρα της Ελληνικής οικονομίας.

Πλαίσιο, το οποίο θα εδράζεται σε ένα εθνικό σχέδιο που θα περιέχει όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων Ευρωπαϊκών μηχανισμών, οι οποίοι θα λειτουργούν ως «δίκτυ ασφαλείας» σε ένα ιδιαίτερα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον.

Σχέδιο, με πυρήνα τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.”

xreos ekdilosi 2

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Υπέρμαχος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο κ Σταϊκούρας, παρέθεσε τους παράγοντες που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του, οι οποίοι και είναι “η επίτευξη σημαντικών, διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, η ανάταξη, μέσα στο 2014 και η βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια της οικονομίας, με την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων και η λήψη των αναγκαίων μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους από τους εταίρους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012”.

xreos ekdilosi 3

ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ανάγκη συγκρότησης εθνικού διαπραγματευτικού μετώπου ενόψει των συζητήσεων με τους δανειστές, προέταξε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης.

Όπως εξήγησε ο Λαρισαίος πολιτικός, “η συζήτηση για το δημόσιο χρέος είναι από τις πιο κρίσιμες για τη χώρα και τους πολίτες, καθώς αναζητούμε την οριστική έξοδο από την κρίση, την ασφαλή έξοδο στις αγορές και τη μετάβαση σε μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Είναι αναγκαίο να διαμορφωθούν συναινέσεις ώστε να συγκροτηθεί ένα εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο ενόψει και των συζητήσεων με τους ευρωπαίους εταίρους, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτερες αποφάσεις για το χρέος.

Πρέπει να επεξεργαστούμε προτάσεις που έχουν διατυπωθεί και οδηγούν σε απομείωση του χρέους, να διεκδικήσουμε περαιτέρω επιμύκυνση στα 70 χρόνια και περαιτέρω απομείωση των επιτοκίων με τα οποία δανειζόμαστε.

Όμως η χώρα μας για να δώσει οριστικά και αμετάκλητα λύση στο χρέος θα πρέπει να διασφαλίσει σταθερή ανάπτυξη, γιατί αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να απομειώσει το χρέος.”

xreos ekdilosi 1

ΓΕΛΑΛΗΣ: ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΕΤΥΧΕ

“Η πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, δηλαδή των μειωμένων ελλειμμάτων και των αυξημένων πλεονασμάτων, όπως και η πολιτική της λιτότητας και των συνεχιζόμενων μνημονιακών μέτρων, δεν έφερε αποτέλεσμα” υποστήριξε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, συμπληρώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει “μία διαπραγμάτευση του χρέους με πολιτική σε διαφορετική κατεύθυνση”. Και πρόσθεσε, ότι “αυτό θα γίνει με κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με ρήτρα ανάπτυξης και διάφορες άλλες πρωτοβουλίες που θα αφυπνίσουν την ελληνική οικονομία”.

ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ κ. Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως “εντός των πλαισίων της ΕΕ και με κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων στην Οικονομία, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού και  φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση” ενώ επετέθη κατά κυβέρνησης και  ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τους πολίτες να μην εμπιστεύονται “τα διάφορα μείγματα διαχείρισης” που προτείνονται, αλλά “μέσα από οργανωμένη πάλη όχι μόνον να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αλλά και να ανοίξουμε το δρόμο σε μία διαφορετική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και τη χώρας”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις