ΛΑΡΙΣΑ

Άμεση ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ χωρίς άλλες καθυστερήσεις, το αίτημα Αγοραστού στη συνάντηση με Σκρέκα

Σε κλίμα συνεργασίας έγινε η σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) κ. Σπύρο Ευσταθόπουλο που είχε σήμερα το ΔΣ της ΕΝΠΕ. Αντικείμενο της συνάντηση ήταν η οριστικοποίηση των θεσμικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ ενόψει της έναρξης της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας και Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστίανα Καλογήρου, Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας και τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, Σπύρος Σπύρου, περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων, Χρήστος Μιχαλάκης αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας και ο κ. Σπύρος Τζόκας, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής.

Στη σημερινή συνάντηση κατέστη ξεκάθαρη η βούληση του Υπουργείου Ανάπτυξης να διασφαλισθεί ο κεντρικός ρόλος των Περιφερειών στη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ. Τελικός διατάκτης ένταξης των έργων θα είναι ο Περιφερειάρχης κάτι που διασφαλίζει τη δημοκρατική λογοδοσία και τον έλεγχο στις κρίσιμες αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός δήλωσε: Έγινε μια συνάντηση σε κλίμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης
Πάγιο αίτημα μας προς το Υπουργείο είναι:
– Να ενεργοποιήσει άμεσα το νέο ΕΣΠΑ χωρίς καθυστερήσεις που επιφέρουν οι μεγάλες ανατροπές σε δομές και προσωπικό
– Να εξασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων πόρων οι οποίοι είναι οι κατεξοχήν πόροι που προορίζονται για την ανάπτυξη της χώρας
– Να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή απλούστευση των διαδικασιών διαχείρισης
– – Οι περιφέρειες πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη διαχείριση των ΠΕΠ αλλά και στην υλοποίηση κάθε έργου που χρηματοδοτείται από τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα στα γεωγραφικά του όρια ώστε να είναι συμβατά με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες κάθε περιφέρειας.

Τέλος συμφωνήθηκε η εξασφάλιση σημαντικών πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τις ανάγκες συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί σε νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις