Βασίλης Ραούλης

«Εγγυημένες» … μίζες

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις εγγράφονται στην ευρύτερη υπόθεση δωροδοκιών κατά την προμήθεια αεροπλάνων επί ΥΠΕΘΑ Α. Τσοχατζόπουλου.

Έτσι οι έρευνες οδήγησαν στα εμβάσματα, ύψους 1.650.000 ευρώ, στην εταιρεία «Catalina Ltd» του Γ. Καρατζαφέρη. Οδηγώντας έτσι στην πολιτική και ηθική απαξίωση του αρχηγού του ΛΑ.Ο.Σ.

Προφανώς ο χρόνος των αποκαλύψεων συνδέεται με πολιτικά σχέδια και επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, αυτά ωστόσο θα εκτυλιχθούν σε βάθος χρόνου.

Η διακίνηση του μαύρου χρήματος έγινε από την εταιρεία «Premeum Properties» των εμπόρων όπλων Αλ. Τσάτσου και Στ. Κομνόπουλου, οι οποίοι εκπροσωπούσαν γαλλικά συμφέροντα στην προμήθεια ελικοπτέρων.

Ωστόσο υπάρχει και μία πλευρά της υπόθεσης η οποία παραπέμπει στη συγκρότηση σχέσεων σε (μεγάλο) βάθος χρόνου.

Αφορά τη διαδρομή των εμπλεκόμενων προσώπων στη χουντική επταετία. Ο Αλ. Τσάτσος αποτελεί γόνο της γνωστής μεγαλοαστικής οικογένειας των ιδιοκτητών της ΑΓΕΤ, το επιχειρηματικό σκέλος της οποίας ευνοήθηκε σκανδαλωδώς από το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Ο Στ. Κομνόπουλος υπήρξε οδηγός του αρχιβασανιστή Θ. Θεοφιλογιαννάκου, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας την περίοδο 1972 – 1974. Προφανώς δεν επιλέχθηκε τυχαία, αυτό αποδείχθηκε άλλωστε και από τη μεταπολιτευτική (επαγγελματική) διαδρομή του.

 Όσο για τον Γ. Καρατζαφέρη είναι γνωστοί οι ύμνοι του στην περίοδο 1967 – 1973, όταν επικεφαλής της δικτατορίας ήταν ο Γ. Παπαδόπουλος. Ενώ εξαπέλυσε μύδρους στον μετέπειτα ισχυρό άνδρα του καθεστώτος Δ. Ιωαννίδη. Ο αδελφός του, δημοσιογράφος Σπ. Καρατζαφέρης, διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Ι. Λαδά την ίδια περίοδο, άλλωστε τότε ανδρώθηκε επαγγελματικά στον χώρο.

Διαπιστώνουμε λοιπόν πως η απαρχή των γνωριμιών και των διασυνδέσεων (πιθανότατα) βρίσκεται σε πρώιμο πολιτικό χρόνο. Το τι συνέβη μετά την κατάρρευση της δικτατορίας είναι προς διερεύνηση. Μία εκδοχή είναι πως ο ΥΠΕΘΑ των κυβερνήσεων Κων. Καραμανλή, ο Ευάγ. Αβέρωφ, έπαιξε (ως «γεφυροποιός» μεταξύ χούντας και μεταπολίτευσης) καταλυτικό ρόλο στις μετέπειτα καριέρες των υπό διερεύνηση.

Λόγου χάρη ο Γ. Καρατζάφερης, επί αρχηγίας Αβέρωφ στη ΝΔ το 1983, δημιούργησε τη «βιντεοεφημερίδα TV Press» (προάγγελο του «Telecity» και του «ΤΗΛΕΑΣΤΥ»), η οποία αποτέλεσε τότε τον επικοινωνιακό βραχίονα του κόμματος στον χώρο της εικόνας. Άλλωστε επί ημερών του στο υπουργείο εθνικής άμυνας υπήρξαν οι πρώτες καταγγελίες για σκάνδαλα –με τα «Leopard» και την εμφάνιση και νέων ονομάτων, όπως του επίσης ελεγχόμενου Θ. Λιακουνάκου.

Τέτοιας σημασίας και οικονομικής τάξης μπίζνες πρέπει να διεκπεραιώνονται από εγγυημένα πρόσωπα και να λαδώνονται σίγουρα χέρια.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις