ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολή της ταινίας «Η Γενοκτονία της Μνήμης»

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, προβάλλεται η ταινία του Αντώνη Παπαδόπουλου «Η γενοκτονία της μνήμης». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Σύλλογο Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας και το Σύλλογο Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

Η ταινία του Αντώνη Παπαδόπουλου επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στην περίοδο της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής στην Ελλάδα. Παρουσιάζει την έναρξη του πολέμου, τις αιτίες και τα αποτελέσματά του, και καταδεικνύει το  συγκλονιστικό γεγονός του λιμού το Χειμώνα του 1941-42, που έπληξε ιδιαίτερα την Αθήνα και οδήγησε στο θάνατο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πρωτεύουσας.

Αναδρομή γίνεται μέσα από την προβολή αρχειακού υλικού, φωτογραφιών και εφημερίδων της εποχής, συνεντεύξεων αλλά και στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα του σκηνοθέτη σε διάφορα ιστορικά αρχεία χωρών, που είχαν εμπλακεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η έρευνα αυτή φέρνει στην επιφάνεια το άγνωστο γεγονός της εξόντωσης σε ιταλικό στρατόπεδο συγκέντρωσης  της  Λάρισας της 5ης  Μεραρχίας Κρητών, που είχαν  πολεμήσει και νικήσει  στην  Αλβανία τους Ιταλούς.

Η ταινία  του δημιουργού συνεισφέρει με εξαιρετικό τρόπο στη σύνδεση Ιστορικής Μνήμης και Κινηματογράφου και προβάλλεται στα πλαίσια εκδηλώσεων Μνήμης και Αντίστασης της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μετά την προβολή της ταινίας, θα  ακολουθήσουν  ομιλίες από τους Βασίλη Σακκά, πολιτισμολόγο, Πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας, Δέσποινα Μήτσιου φιλόλογο, Γραμματέα του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Ελένη Φωλίνα,  Ιστορικό Τέχνης, Σκηνοθέτη, καθώς και  συζήτηση με το κοινό.

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις