ΛΑΡΙΣΑ

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Η Τουρκία να σεβαστεί επιτέλους τις ευρωπαϊκές και οικουμενικές αρχές!»

«Η Τουρκία ας αντιληφθεί πως, εφόσον επιθυμεί ειλικρινά να καταστεί κάποτε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, οφείλει να πάψει να συμπεριφέρεται κατά τρόπο που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές και τις οικουμενικές αρχές. Και τούτο ισχύει όχι μόνο για την προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο και το Αιγαίο που καταπατά κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ακόμη και με το έλλειμμα σεβασμού που επιδεικνύει στα σημαντικά μνημεία οικουμενικής διάστασης, και πρωτίστως στις Εκκλησίες, που βρίσκονται στην επικράτειά της».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, σε ερώτησή του για τους βανδαλισμούς εκκλησιών στην Καππαδοκία κατά τη διάρκεια γυρισμάτων τουρκικών σήριαλ!

Υπενθυμίζεται ότι, ακόμη και στην Τουρκία υπήρξαν αντιδράσεις όταν έγινε γνωστό ότι τουρκικά κινηματογραφικά και τηλεοπτικά συνεργεία έχουν προξενήσει σοβαρές ζημιές σε ρωμαίικες εκκλησίες και κατοικίες, στη διάρκεια γυρισμάτων. Τα συμβάντα αυτά έρχονται σε συνέχεια της μετατροπής βυζαντινών εκκλησιών σε τζαμιά, προσβάλλοντας κατάφορα την ιστορική αλήθεια.

Στην απάντησή του ο κ. Βενιζέλος σημειώνει τα εξής:

«1. Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το θέμα και το έχει εγείρει στην τουρκική πλευρά.

2. Η Ελλάδα ουδέποτε έχει φεισθεί προσπαθειών, σε διεθνές και διμερές επίπεδο, για τη διασφάλιση της εθνικής και της παγκόσμιας κληρονομιάς, στο πνεύμα και των αρχών της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουμε την υποχρέωση κάθε χώρας –πολύ δε περισσότερο μιας χώρας όπως η Τουρκία που έχει κληρονομήσει και κοσμείται από πληθώρα σημαντικών μνημείων διαφόρων πολιτισμών– να προστατεύει, να αναδεικνύει και να διατηρεί αναλλοίωτη την ιστορική φυσιογνωμία των ιστορικών μνημείων αυτών.

3. Η χρήση των εν λόγω μνημείων κατά τρόπο που δεν αρμόζει στον ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα τους δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες περί σεβασμού και προστασίας των μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας και έρχεται σε ευθεία αντίκρουση με τις κατά καιρούς διακηρύξεις και δεσμεύσεις της Τουρκίας περί σεβασμού των θρησκειών. Το στοιχείο αυτό τονίζεται τόσο διμερώς όσο και σε διεθνές επίπεδο».

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις