ΛΑΡΙΣΑ

Μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Μαθητές της Ε’ και της Στ’ τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου της Λάρισας, επισκέφθηκαν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το  άνοιξε τις πύλες του ενόψει της επετείου της Απελευθέρωσης της Λάρισας από τη Γερμανική κατοχή.

Το Μουσείο, που λειτουργεί με τη συνεργασία  του Συλλόγου  Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, στεγάζεται στο κτίριο της Πυριτιδαποθήκης – Παλιών Φυλακών.

Μέσα από την έκθεση που λειτουργεί μόνιμα στο χώρο ζωντανεύει η ιστορία της Αντίστασης στη Θεσσαλία, με μοναδικά εκθέματα διαχρονικά και ανεξίτηλα και που αποδεικνύουν τον ηρωισμό και τις θυσίες του λαού της Θεσσαλίας στον αντιστασιακό αγώνα. Κειμήλια, όπλα και άλλα αντικείμενα των αγωνιστών εκτίθενται στο μουσείο. Μνήμες και ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από τις φωτογραφίες των ένδοξων πρωταγωνιστών της Θεσσαλικής Αντίστασης, αλλά και από τις χαρτογραφημένες μάχες μεταξύ του ΕΛΑΣ και των κατοχικών δυνάμεων.

Κάθε αντικείμενο αποτελεί και μια ιστορία: γραφομηχανές όπου γράφτηκαν οι προκηρύξεις της Αντίστασης,  η στολή του Στρατηγού Σαράφη, τα κράνη και τα αντικείμενα των αγωνιστών, αλλά και του γερμανικού, ιταλικού και συμμαχικού στρατού. Η συλλογή εμπλουτίζεται από το άφθονο φωτογραφικό υλικό συνοδευόμενο από λεκτικές περιγραφές που θα κάνουν τους παλιούς να ριγήσουν και τους νεότερους να εμπνευστούν.

Δεν είναι όμως, μόνο το υλικό που καθηλώνει τον επισκέπτη, αλλά και η επιβλητική μορφή του κτιρίου. Κτίσμα του 18ου αιώνα , τουρκικής περιόδου, αποτελεί το μοναδικό δείγμα πυριτιδαποθήκης με δίδυμη αίθουσα. Η αναστήλωση του κτιρίου συνέβαλε στην διατήρηση ενός κτιρίου- κόσμημα- για την πόλη της Λάρισας.

Τα μηνύματα της Εθνικής Αντίστασης πολλά. Ως λαός οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα της Αντίστασης και ανεξίτηλη τη μνήμη των αγωνιστών. Επιθυμούμε το μουσείο να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη νεολαία για ηρωισμούς και θυσίες. Και αυτό εφόσον το μουσείο αποτελέσει πόλο έλξης τόσο της μαθητιώσας νεολαίας, όσο και της νεολαίας ευρύτερα.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης υποδέχεται τους επισκέπτες καθημερινά 09:00-13:00 από 20-24 Οκτωβρίου. Παράλληλα, φωτογραφικό υλικό του Μουσείου θα εκτίθεται στο ισόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας για τουλάχιστον 10 ημέρες, από 20 Οκτωβρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις