ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ : «Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα με τον Τζανακούλη ο Καλογιάννης»

Δριμύτατη κριτική στα πρώτα «έργα και ημέρες» της δημοτικής αρχής του Απόστολου Καλογιάννη άσκησε το μεσημέρι της Δευτέρας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης» Γιώργος Λαμπρούλης, πλαισιωμένος από τον έτερο δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κρίκη και άλλα μέλη της παράταξης.

Ο κ. Λαμπρούλης τόνισε ότι η νέα δημοτική αρχή ακολουθεί την πεπατημένη της προηγούμενης χωρίς διάθεση σύγκρουσης με τις πολιτικές που δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση και κάλεσε τους πολίτες να μην επιδείξουν ανοχή γιατί υπάρχει ήδη ικανό δείγμα γραφής.

Σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από τον ΔΟΠΑΕΛ ο κ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι τυχόν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, αλλά πρόκειται για μία διαδικασία που τελικά αποπροσανατολίζει τους δημότες από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Γιώργου Λαμπρούλη έχει ως εξής :

«Από την πρώτη στιγμή δηλώναμε ως Λαϊκή Συσπείρωση σε όλους τους τόνους ότι θα αποτελέσουμε τη μοναδική Λαϊκή Αντιπολίτευση απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Σχεδόν επτά εβδομάδες από τότε που και επίσημα ανέλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, έχει παρουσιάσει σοβαρά δείγματα γραφής στο τι πολιτική θα ακολουθήσει και γι’αυτό το λόγο θεωρούμε υποχρέωσή μας να τοποθετηθούμε ενημερώνοντας από την πλευρά μας το λαό της πόλης.

Η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και των συνοδοιπόρων του (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΟΙΚΟΛ,κτλ) συνεχίζει απαρέγκλιτα την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με την προηγούμενη της ΝΔ και είναι τέτοια η ταύτιση της πολιτικής τους στα κυρίαρχα ζητήματα της διοίκησης του δήμου, που είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα.  Μια πολιτική της οποίας βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η συμμόρφωση στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής διοίκησης, που περικόπτει πόρους, αυξάνει τη φορομπηξία, καθιερώνει τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας για μείωση του χρέους, το παρατηρητήριο, την αξιολόγηση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την παράδοση δομών και υπηρεσιών σε επιχειρηματικά συμφέροντα κτλ. Εξάλλου δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς και η νέα δημοτική αρχή αλλά και όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις πλην Λαϊκής Συσπείρωσης συμπλέουν στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση, εκείνη δηλαδή που θεωρεί μονόδρομο το καπιταλιστικό σύστημα, την Ε.Ε. και τις κατευθύνσεις της, όπως και το ‘’Καλλικράτη’’ με μικροδιαφορές.

Στην οικονομική πολιτική της νέας δημοτικής αρχής με βάση και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που ήρθε πρόσφατα στην οικονομική επιτροπή, βασικό στοιχείο παραμένει η ανταποδοτικότητα και η φορομπηξία κάθε είδους που φτάνει στο 65% των εσόδων. Με μειωμένους τους τακτικούς πόρους, με ανταποδοτικά τέλη υπέρογκα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες (ύδρευση, καθαριότητα, πολιτισμός, αθλητισμός,) και φυσικά με καμιά δέσμευση από πλευράς δημοτικής αρχής για μείωση των τελών και προστασίας των λαϊκών στρωμάτων που χτυπιούνται από την καπιταλιστική κρίση (άνεργους, απλήρωτους, χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, μικρές επιχειρήσεις). Αντίθετα στο λίγο χρονικό διάστημα που ανέλαβε, πρόλαβε με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να σβήσει πρόστιμα από μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη, αλλά και να δηλώσει διά στόματος του Δημάρχου κ. Καλογιάννη από βήματος ΠΕΔ, πίστη στα ΣΔΙΤ (συμπράξεις με ιδιώτες) αρκεί να υπάρχει διαφάνεια και πλειοψηφία του δημοσίου.  Λες και ο λαός δεν έχει πείρα από άλλα παρόμοια εγχειρήματα όπως στις πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ) και σε ποιανού το όφελος τελικά λειτούργησαν.  Η Λ.Σ. θα παλέψει για απαλλαγές και μειώσεις των τελών και των χαρατσιών για άνεργους και για τις λαϊκές οικογένειες, ενώ αυξήσεις πρέπει να υπάρξουν για τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις.

Στο κομμάτι που αφορά τις εργασιακές σχέσεις παρότι η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως σημαία την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάτω και από την πίεση των εργαζόμενων, για τη μη αποστολή των στοιχείων των αορίστου χρόνου στο αρμόδιο Υπουργείο, δεν την εμποδίζει την ίδια στιγμή να καταθέτει αγωγές απέναντι σε πρώην εργαζόμενους του δήμου που διεκδικούν την μονιμοποίηση τους. Πιστή στο δόγμα «ότι λέει ο νόμος» εφαρμόζει κάθε είδους ελαστικές σχέσεις. Από την πρώτη μέρα της θητείας της με το πρόσχημα της «καμένης γης» προχώρησε σε προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού με 2μηνα στους παιδικούς σταθμούς, αρνούμενη να ανανεώσει τις συμβάσεις στο υπάρχον προσωπικό, όπως πρότειναν μόνο οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, επικαλούμενη το νόμο. Πχ. ενώ διακηρύσσει παραπλανητικά το δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού και του αθλητισμού, παραδίδει τις λέσχες και τα προγράμματα αθλητισμού σε αυτοαπασχολούμενους καθηγητές «με μπλοκάκι», που θα αναλάβουν με το αζημίωτο να τα λειτουργούν, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και φορτώνοντάς τους την ασφάλιση και τη φορολογία. Επικαλούμενη τη διαφάνεια και την κοροϊδία του κοινωνικού τιμολογίου, όχι μόνο δεν υπερασπίζεται όπως λέει το δικαίωμα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, αλλά στην ουσία συνεχίζει στην ίδια ρότα με την προηγούμενη δημοτική αρχή της ΝΔ που τα είχε μετατρέψει σε εμπόρευμα, κρατώντας πάντα ανοιχτή την πόρτα σε διάφορες ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ που θα δηλώσουν ενδιαφέρον. Σε όλους τους δημοτικούς οργανισμούς (Δημοτικό Ωδείο, σχολή μπαλέτου, πινακοθήκη κτλ) βασιλεύει η ανταποδοτικότητα και οι εργασιακές σχέσεις «λάστιχο». Η Λ.Σ. θεωρεί ότι ο δήμος πρέπει δωρεάν να παρέχει υπηρεσίες σε αθλητισμό και πολιτισμό μέσα απ’ τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου, τις πολιτιστικές λέσχες. Θα διεκδικήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ενάντια στους νόμους και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Τέλος στο κομμάτι που αφορά την λεγόμενη «κοινωνική πολιτική», με διακηρυγμένο στόχο την κάλυψη των κρατικών ελλείψεων σε υγεία-πρόνοια κτλ από την «εθελοντική δράση» των διαφόρων ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ  και συμβιβαζόμενη με τις περικοπές, η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να «ξετυλίγει το κουβάρι» από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί της. Ενώ σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο εγκαλούσε δημόσια τη Λαϊκή Συσπείρωση για διαστρέβλωση των προγραμματικών τους θέσεων σε ότι αφορά την λειτουργία δομών και υπηρεσιών του δήμου με ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ, ψήφισαν στην αρμόδια οικονομική επιτροπή πριν από δυο ημέρες την παραχώρηση της λειτουργίας του Ξενώνα παιδιών με αυτισμό μετά την κατασκευή, με λεφτά του ΕΣΠΑ, στη ΜΚΟ «ΧΑΡΑ Ι». Ενώ στα πλαίσια της «κοινωνικής συνοχής», και της «εταιρικής ευθύνης» που επιδιώκει να συγκαλύπτει τις βασικές αιτίες της εξαθλίωσης του λαού λειτουργώντας ως βαλβίδα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτώβρη 2014 η δράση «ημέρα κατά της φτώχειας» υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων, την ΜΚΟ «Ανθρωπομάνια», την αναπτυξιακή εταιρία «ΘΕΣΙΣ», με αντικείμενο την συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων ως «χτύπημα κατά της  φτώχειας», όπως έλεγε και το σχετικό κάλεσμα που απεύθυναν. Η νέα δημοτική αρχή με εργαλεία την ελεημοσύνη των δήθεν «ευαίσθητων» επιχειρήσεων και τον «εθελοντισμό» των διαφόρων ΜΚΟ, προσπαθεί να συμμαζέψει τα άπλυτα του συστήματος, μοιράζοντας «ψίχουλα» στους εξαθλιωμένους μέσα από το «κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, ιατρείο, τους λαχανόκηπους και την τράπεζα χρόνου». Πχ. μια άπορη 4μελής οικογένεια που πληροί όλα τα κριτήρια που θέτει το «κοινωνικό παντοπωλείο» καλείτε να βγάλει το μήνα με 1κιλό λάδι και μάλιστα όχι για όλο το χρόνο, αλλά για έξι μήνες που έχει δικαίωμα να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Η Λ.Σ. είναι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια ανάθεσης κοινωνικών υπηρεσιών σε ΜΚΟ και άλλες μορφές που εισάγουν την επιχειρηματικότητα και αποτελούν όχημα για να σταματήσει το κράτος να χρηματοδοτεί και να έχει την ευθύνη για πλήρεις δομές και υπηρεσίες. Αντιπαλεύουμε τη λογική που στην πράξη ακολουθείται απ’ τις υπόλοιπες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο ότι «αυτή είναι η κατάσταση», «να διαχειριστούμε την ακραία φτώχεια», κ.λπ. Δεν είμαστε ενάντια στον εθελοντισμό όταν αυτός είναι αρωγός στις κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες που διαθέτουν επάρκεια προσωπικού και την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Είναι γεγονός ότι πολύ γρήγορα επιβεβαιώνεται η θέση μας για το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας του «Καλλικράτη» και η πρόβλεψή μας ότι και η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες με την προηγούμενη. Να γιατί λέμε ότι κοροϊδεύουν το λαό και δεν μας εκπλήσσει καθόλου ως Λαϊκή Συσπείρωση αυτή η τακτική τους. Εξάλλου έχουμε τονίσει επανειλημμένως εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου αυτήν την διπρόσωπη στάση τους, την τυχοδιωκτική τακτική τους να ψαρεύουν σε θολά νερά, να εξαπατούν και να κοροϊδεύουν συνειδητά τον λαό.

Τελευταία γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί σαν κύρια αιτία της κατάστασης η «αδιαφανής και πελατειακή» πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δεν είμαστε αντίθετοι, ζητάμε να καταπολεμηθούν όλα αυτά τα φαινόμενα. Όμως η βασική αιτία των λαϊκών προβλημάτων είναι ο τρόπος ανάπτυξης συνολικά που έχει στόχο την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και υπηρετείται απ’ την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Η σημερινή δημοτική πλειοψηφία κρύβει αυτό το γεγονός και προσπαθεί να μας πείσει ότι για όλα φταίει ο τρόπος διαχείρισης απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ο Λαρισαϊκός  λαός  δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τη νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και των συνοδοιπόρων του (εδώ χωράει και το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ) και το ρόλο που αυτή θα παίξει από εδώ και μπρος.  Προειδοποιήσαμε προεκλογικά ότι εκείνοι που υπόσχονταν άλλη διαχείριση και «αριστερή διακυβέρνηση» θα προδώσουν πολύ γρήγορα τις όποιες προσδοκίες καλλιέργησαν σκόπιμα και αποπροσανατολιστικά σε τμήματα του λαού. Το παράδειγμα της δημοτικής αρχής  στη Λάρισα αποδεικνύει  τον καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ, την ανακολουθία λόγων και έργων και την στρατηγική σύμπλευση των δήθεν ‘’μνημονιακών και αντιμνημονιακών’’ για την διάσωση του συστήματος και των καπιταλιστών. Αποδεικνύει πως αν ο λαός ξεγελαστεί από την δήθεν «αριστερή» λογοκοπία των «θεωρητικών» του ΣΥΡΙΖΑ και των «πρόθυμων» συνεταίρων του, θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά πως ήταν «άνθρακες ο θησαυρός». Αυτή τη στιγμή αντικειμενικά η πολιτική της δημοτικής αρχής είναι σε αντιλαϊκή ρότα, δεν έχει τη θέληση να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα και με το πέρασμα του χρόνου θα ενσωματώνεται και θα υπηρετεί όλο και περισσότερο τις κεντρικές κρατικές στρατηγικές που προβλέπουν ιδιωτικοποιήσεις, φόρους και χαράτσια. Επιβάλλεται λοιπόν τα λαϊκά στρώματα να ορθώσουν μέτωπο διεκδίκησης απέναντι και στο δήμο. Δεν δικαιολογείται καμιά πίστωση χρόνου, ήδη έχουν δοθεί δείγματα γραφής».

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις