ΑΡΘΡΑ

Η κυβέρνηση στα σχοινιά

Δεν χρειαζόταν το ρεπορτάζ του Reuters για να αντιληφθεί κανείς ότι στην κυβέρνηση γίνονται δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, από τη στιγμή που το κόστος δανεισμού έγινε και πάλι απαγορευτικό.

Η θεωρία κατά την οποία στο τέλος του χρόνου εγκαταλείπονται τα μνημόνια και η τρόικα καταρρέει με πάταγο και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν άλλες επικοινωνιακές κατασκευές να προβάλλουν.

Τώρα, τα κεφάλια μπαίνουν μέσα, εκ των πραγμάτων, με την ευχή ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα είναι επιεικείς στην αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Αλλά ούτε αυτό είναι δεδομένο.

Όλα δείχνουν ότι έχει προκληθεί μεγάλος εκνευρισμός στο εσωτερικό της ευρωζώνης, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ, για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που ανακάλυψε με καθυστέρηση τη γοητεία του αντιμνημονίου και προσπαθεί με άτσαλο τρόπο να πλειοδοτήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μία από αυτές που γίνονται πολύ σπάνια, ήταν πολύ ενδεικτική πολιτικού πανικού.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσπάθησαν να φορτώσουν στον Αλέξη Τσίπρα την ευθύνη για την κατάρρευση στο χρηματιστήριο και την εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι από τη στιγμή που μπήκαν στην ατζέντα καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών ενόψει της προεδρικής εκλογής άνοιξε ο κύκλος της οικονομικής αποσταθεροποίησης. Είναι, όμως, γνωστό ότι τα spreads άρχισαν να ανεβαίνουν μετά την εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά για απεμπλοκή από το ΔΝΤ και έκτοτε βρίσκονται σε διαρκώς ανοδική πορεία.

Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, φέρεται ενοχλημένος για το γεγονός ότι δεν αξιοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση και δεν συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με τον οργανισμό. Σε μήνυμα που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη εκφράζει τη δυσφορία του χωρίς να έχει υποβάλει παραίτηση (ακόμη).

Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα. Μόνο ο δανεισμός από τους θεσμικούς πιστωτές είναι εφικτός και αυτό προϋποθέτει συμφωνία σε κάποιο πρόγραμμα. Αν θα λέγεται μνημόνιο ή κάπως αλλιώς, μικρή σημασία έχει. Αυτό που προέχει είναι ότι γίνεται επιστροφή σε μέρες 2010 και ενώ έχει μεσολαβήσει μια περιπέτεια με πάρα πολλά θύματα – για το τίποτα, όπως αποδεικνύεται.

Η κυβέρνηση, πάντως, θα επιμείνει στη «γραμμή» της πόλωσης («σκύλιασαν στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος) και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο είναι το επόμενο άκρο στο οποίο θα φτάσει η πολιτική αντιπαράθεση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι, βρήκε μια πιο πρωτότυπη εξήγηση για την πορεία που πήρε η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό. Από τη στιγμή που ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές και έβγαλε πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ με τέσσερις μονάδες, τι να κάνουμε κι εμείς, ήταν το νόημα των λεγομένων του.

(Πολιτική ανάλυση στο tvxs.gr)

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις