ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Στη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος δείχνοντας πολιτική βούληση για τον Αχελώο

Με ένα ταξίδι – “αστραπή” ο Νίκος Ταγαράς έστειλε διακριτικό μεν, σαφές δε, μήνυμα προς τους πολέμιους της εκτροπής.

Αφορμή για την αιφνίδια έλευση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος στη Λάρισα αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στάθηκαν οι χθεσινές ανακοινώσεις τόσο για την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού στη Μεοσοχώρα εντός διετίας, όσο και για – την εξαιρετικά σημαντική – ολοκλήρωση των υδατικών σχεδίων που αφορούν την περιοχή της Θεσσαλίας.

Κατά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστό, ο κ. Ταγαράς εξήγησε πως “μέσα από αυτές τις μελέτες προέκυψε η ελλειμματικότητα της Θεσσαλίας και η πλεονασματικότητα για το υδατικό διαμέρισμα της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Γι’ αυτό και η προτεραιότητα της μεταφοράς νερού 250 εκ. κ.μ. χωρίς να θιγεί η ανάγκη όλων των αναγκών για όλες τις χρήσεις και για την περιβαλλοντική προστασία του υδατικού διαμερίσματος της Δυτικής Στερεάς”.

Θέλοντας μάλιστα να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του ότι πρόκειται για μία “ήπια περιβαλλοντική επέμβαση” εξήγησε ότι “η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 5% της συνολικής ποσότητας του Αχελώου που εκβάλει στη Θάλασσα”.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το κατά πόσο οι εξελίξεις δείχνουν καθαρή πολιτική βούληση ολοκλήρωσης και της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, το κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε ότι “η πολιτική βούληση θα εκφραστεί από τον ίδιο πρωθυπουργό όπως εκφράστηκε χθες κατά την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων” για να συμπληρώσει με νόημα πως “είναι κεντρική θέση ότι όπου το νερό περισσεύει καλύπτοντας όλες τις ανάγκες μίας περιοχής ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, μπορεί να μεταφερθεί εκεί που λείπει”.

Βέβαια ακόμη και σ’ αυτό το θετικό για τη Θεσσαλία σενάριο, υπάρχει το σημαντικό ερωτηματικό της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των εργασιών, αφού η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει μόνον την περάτωση του υδροηλεκτρικού στη Μεσοχώρα.

Από την πλευρά του ο Κώστας Αγοραστός που νωρίτερα την Παρασκευή έκανε ήδη δηλώσεις για το θέμα, έκανε λόγο για “δικαίωση για των διαχρονικών αγώνων των Θεσσαλών” και κατέληξε λέγοντας ότι “πλέον ανοίγουν οι δρόμοι για τη μεταφορά νερού στη Θεσσαλία”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Απόστολος Ράιδος / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις