ΛΑΡΙΣΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τις Γενοκτονίες των Ελλήνων της Μικρασίας και Πόντου; διερωτάται ο Μάξιμος

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, θα καταργήσει τους νόμους που ομόφωνα η ελληνική Βουλή ψήφισε για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων;» ρώτησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, συνέστησε «στους αρνητές της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας να διαβάσουν τη «Μαύρη Βίβλο των διωγμών και μαρτυρίων του εν Τουρκία ελληνισμού 1914-1918» που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1919, πριν ανακαλυφθεί ο όρος της «γενοκτονίας», και που το περιεχόμενό του, όμως, ουσιαστικά συνιστά τον όρο της «γενοκτονίας». 

Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «τα φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, πέρα από την απαραίτητη νομική οχύρωση της πολιτείας, καταπολεμούνται κυρίως μέσω της παιδείας, του δημόσιου λόγου, των επιχειρημάτων. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσα να γίνουμε μάρτυρες σε ένα επικίνδυνο «κυνήγι μαγισσών», όπου κάθε άποψη, μόνο με την υποψία ή με ιδιοτελή κίνητρα, θα καταλήγει στο εδώλιο των δικαστηρίων».

Σε ότι αφορά την Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής, ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι είναι γεγονός τεκμηριωμένο και αναμφισβήτητο και για το λόγο αυτό, πολλοί βουλευτές έθεσαν «μετ’ επιτάσεως το αίτημα να συμπεριληφθεί στο νόμο αυτό και η πρόβλεψη για το αδίκημα της κακόβουλης άρνησης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Θράκης, των Αρμενίων και των Ασσυρίων». Και, επιπλέον, ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, άλλα για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και άλλα για την Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής».

Ο πρώην υπουργός απαντώντας σε όσους διατείνονται ότι η συμπερίληψη της γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι περιττή, υποστήριξε ότι εάν δεν γίνει θα ακυρώνονταν «στην πράξη οι νόμοι που η ίδια η Βουλή ψήφισε».

Στην ομιλία του ο κ. Χαρακόπουλος έκανε αναφορά και στους διωγμούς των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής λέγοντας ότι «δυστυχώς, στις μέρες μας γινόμαστε μάρτυρες της ολοκλήρωσης της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής με τις σφαγές και τους μαζικούς διωγμούς των εναπομεινάντων Χριστιανών της Μέσης Ανατολής στη Μεσοποταμία και στη Συρία. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς τους ταλαίπωρους είναι απόγονοι Χριστιανών που αναζήτησαν καταφύγιο σε εκείνα τα μέρη, προκειμένου να γλιτώσουν από την αμείλικτη εξόντωση που είχε μπει σε εφαρμογή με σκοπό την εθνοκάθαρση της νέας Τουρκίας».

Κάλεσε την Τουρκία «να αναγνωρίσει τις μελανές σελίδες της ιστορίας της, εάν θέλει πραγματικά να ξεπεράσει το παρελθόν της και να επενδύσει στην καλή γειτονία. Δυστυχώς, δηλώσεις όπως αυτές του νέου Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα της Κύπρου δεν βοηθούν».

Τέλος,απευθυνόμενος στο Προεδρείο της Βουλής, ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε η Βουλή να επανεκδώσει «το μνημειώδες έργο του καθηγητή του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, που τεκμηριώνει με αδιάσειστα στοιχεία το έγκλημα της γενοκτονίας, και να μεταφραστεί ο τόμος σε έξι γλώσσες, όπως είχε δεσμευθεί το Κοινοβούλιο «και να αποσταλεί σε πρεσβείες, κοινοβούλια, ιδρύματα, βιβλιοθήκες με στόχο τη διεθνοποίηση του αιτήματος της γενοκτονίας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις