ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Θα διψάσουν τον Σεπτέμβρη στο Βόλο αν συνεχιστεί η ανομβρία

«Αιματηρή» οικονομία πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές

«Αιματηρή» οικονομία πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και Ν. Ιωνίας, στην κατανάλωση νερού, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, αν συνεχιστεί η ανυδρία και τον Σεπτέμβριο, να μείνουμε χωρίς νερό, καθώς η απόδοση των πηγών πέφτει, μέρα με την ημέρα, ενώ οι πρόποδες του Πηλίου και η πόλη έχουν εξαντληθεί στις γεωτρήσεις άρδευσης.

Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ Δημήτρης Οικονομίδης, που απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της πόλης, να σταματήσουν να πλένουν αυλές και δρόμους με λάστιχο και να περιορίσουν την κατανάλωση νερού και στο σπίτι τους, ενώ τόνισε ότι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουν τη βρύση ανοιχτή.

Ο κ. Οικονομίδης τόνισε ότι η ΔΕΥΑΜΒ κατέφυγε στη λύση της μείωσης πίεσης σε περιοχές – ζώνες της πόλης, διότι δεν μπορούν να γίνουν τμηματικές διακοπές νερού, διότι υπάρχει κίνδυνος να αδειάσει το δίκτυο και να πάρει αέρα, καθώς και να προκληθούν ζημιές.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ «οι μειώσεις πίεσης γίνονται κατά περιοχές, αλλά στις ζώνες αυτές τα σπίτια που βρίσκονται σε υψηλές υψομετρικές διαφορές (πάνω από την Αναλήψεως, Φυτόκο, Χρυσοχοΐδη κλπ.) δεν υδροδοτούνται για περισσότερη ώρα».

Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί να πύκνωναν οι ζώνες και δεν ήταν τόσο μεγάλες οι περιοχές και ήταν το επόμενο έργο αυτοματοποίησης που είχε προβλέψει η ΔΕΥΑΜΒ, αλλά τελικά δεν έγινε λόγω ενστάσεων των εργολάβων κλπ. και τελικά το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην το υλοποιήσει, ανέφερε.
Το έργο περαιτέρω ζωνοποίησης και ρύθμισης των πιέσεων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα είναι απολύτως απαραίτητο, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα να ενταχθούν άμεσα νέες πηγές υδροδότησης, οι γεωτρήσεις που έχουμε εξαντλούνται και υποβαθμίζεται το νερό που παράγουν, οπότε οι πρόποδες του Πηλίου και ανάντι της πόλης, από πλευράς γεωτρήσεων είναι εξαντλημένη, επισήμανε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ.

«Νέες πηγές νερού πρέπει να έρθουν ή από το Πήλιο, με τη διαχείριση των υδάτων που θα προχωρήσει η δημοπράτηση της μελέτης με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, ή από την περιοχή της Κάρλας με τις 33 υδρευτικές γεωτρήσεις που έχει προβλέψει το ΥΠΕΚΑ. Η αφαλάτωση που γίνεται σε ορισμένες γεωτρήσεις με άσχημα χαρακτηριστικά, για την ύδρευση και βοηθάει στη διατήρηση της ποιότητας του νερού σε ανεκτά πλαίσια και αν δεν υπήρχαν το νερό θα είχε ακόμη περισσότερο χλωριόντα», ανέφερε ο κ. Οικονομίδης.

Αν δεν βρέξει τον Σεπτέμβριο, θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι σήμερα η κατάσταση και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει έλλειψη νερού.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, αυτή τη στιγμή προσωρινά η ΔΕΥΑΜΒ, εφαρμόζει τέσσερα μέτρα για να δώσει λύσεις, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου: να μην ποτίζεται το πράσινο και να σταματήσει κάποιες ημέρες το πότισμα των γηπέδων, ενώ βγαίνουν στην πόλη συνεργεία για να ενημερώσουν τον κόσμο να μη χρησιμοποιεί λάστιχα και να μη γίνονται μεγάλες καταναλώσεις που είναι αχρείαστες αυτή την εποχή.

Επίσης γίνεται προσπάθεια να μπει στο δίκτυο μεγαλύτερη ποσότητα νερού, με το να κλείνουν τις κοινόχρηστες βρύσες.

Το Πολεοδομικό Συγκρότημα χρειάζεται περίπου 48.000 m3 νερού και η ΔΕΥΑΜΒ μπορεί να δώσει μέχρι 46.000 m3, ανέφερε ο διευθυντής της Επιχείρησης Ύδρευσης.

Όσο περνούν οι ημέρες το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, διότι αυτή την περίοδο έχει πέσει η απόδοση των πηγών (για παράδειγμα οι πηγές Καλιακούδα – Ξηράκια, έδιναν 250 m3 τον Ιούλιο και τώρα δίνει 180 m3) και αν συνεχιστεί η ανομβρία η απόδοση των πηγών θα πέσει ακόμη περισσότερο. Επίσης οι πηγές Μάνα που ον χειμώνα δίνουν 200 m3 νερού σήμερα δίνουν μόλις 50 m3.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να βοηθήσει ο κόσμος. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι θα μείνουμε χωρίς νερό τον Σεπτέμβριο και θα πρέπει να σταματήσουμε τα λάστιχα και τη σπατάλη. Να κάνουμε οικονομία ακόμη και στις καθημερινές χρήσεις στο σπίτι μας και να μην τρέχει για κανένα λόγο η βρύση», συνέστησε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ.

Τέλος, επισήμανε ότι πρόβλημα υπάρχει και στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες, ειδικά στον τομέα της άρδευσης καλλιεργειών.

(magnesianews.gr)

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις