ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Μύθος το σημείο G – Υπάρχει όμως το σημείο CUV

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην επιστημονική κοινότητα

Η περίφημη ερωτογενής ζώνη του γυναικείου κορμιού, το επονομαζόμενο σημείο G, έχει διχάσει τον επιστημονικό κόσμο εδώ και δεκαετίες και μια νέα έρευνα από τη γειτονική Ιταλία αμφισβητεί – για μία ακόμη φορά – την ύπαρξή του.

Ωστόσο, η ομάδα των γιατρών που εκπόνησε τη συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει πως… υπάρχει ελπίδα, καθώς η μελέτη τους περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την «ευαίσθητη» περιοχή που ευθύνεται για τη γυναικεία ερωτική απόλαυση.

Η σεξουαλική διέγερση δεν εντοπίζεται σε ένα μεμονωμένο σημείο, εξηγούν οι ερευνητές. Η κλειτορίδα, ο κόλπος και η ουρήθρα αποτελούν «εξαιρετικά δυναμικές και ευαίσθητες δομές» και συνδέονται σε ένα σύμπλεγμα που καθορίζει την ερωτική απόλαυση.

Το σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Reviews Urology αναφέρει πως η γυναικεία ερωτική απόλαυση βασίζεται στο αναπαραγωγικό σύστημα στο σύνολό του και πως η θεωρία του σημείου G που επικράτησε από τη δεκαετία του ’50 είναι εξαιρετικά απλοϊκή.

Ο επικεφαλής της μελέτης Εμανουέλ Τζανίνι, καθηγητής Ενδοκρινολογίας και Σεξολογίας στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, διευκρινίζει πως οι σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης, όπως ο υπέρηχος, έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στα διάφορα μέρη του αναπαραγωγικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Έτσι, η γυναικεία ερωτική απόλαυση φαίνεται πως καθορίζεται από το σύμπλεγμα κλειτορίδας, ουρήθρας και πρόσθιου κολπικού τοιχώματος, το λεγόμενο κλειτοριδουρηθροκολπικό σύμπλεγμα ή σύμπλεγμα CUV (clitourethrovaginal complex).

Η θεωρία αυτή περιγράφει μια ευρύτερη περιοχή του γυναικείου σώματος. Όταν διεγείρεται σωστά η περιοχή αυτή κατά τη διείσδυση, επιτυγχάνεται η οργασμική αντίδραση.

Ο Τζανίνι και οι συνεργάτες του ευελπιστούν πως τα ευρήματά τους θα δώσουν οριστικό τέλος στις συζητήσεις που αφορούν στο περίφημο σημείο G και την ακριβή τοποθεσία του.

(onmed.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις