ΛΑΡΙΣΑ

«Ανοχύρωτη η Ευρώπη απέναντι στα μεταλλαγμένα»

Σε αυστηρό τόνο προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη απευθύνθηκε η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, καθώς λίγο νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός επιχείρησε, αναφερόμενος στο θέμα της στάσης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, να «βαφτίσει το κρέας, ψάρι».

«Αντί η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας να είναι η καθολική απαγόρευση των ΓΤΟ σε ολόκληρη την ΕΕ, αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι να βάζει τις χώρες στη διαδικασία να αποδείξουν ότι η καλλιέργεια είναι επιζήμια για τις χώρες τους και βλαβερή, επικαλούμενοι κυρίως οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους ή λόγους δημόσιου συμφέροντος» τόνισε η βουλευτίνα, προσθέτοντας ότι η κάθε χώρα θα βρεθεί δυνάμει αντιμέτωπη με προσφυγές των εταιριών βιοτεχνολογίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, με μεγάλη πιθανότητα να χάσει με βάση τη μέχρι τώρα νομολογία.

«Αφήνετε ουσιαστικά την Ευρώπη ανοχύρωτη. Ας, λ.χ., η Βουλγαρία πει “ναι” στην καλλιέργεια, τι θα γίνει με τις καλλιέργειες στις όμορες χώρες που αρνήθηκαν; Τι θα γίνει από πιθανές επιμολύνσεις στο μέλλον που δεν μπορούν να προβλεφθούν σήμερα;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «ότι το περιβάλλον και η φύση δεν έχουν σύνορα».

Η βουλευτίνα αναφέρθηκε και στη στάση των Θεσσαλών επί του ζητήματος: «Ειδικά στη Θεσσαλία, που την αφορά πάρα πολύ αυτό το θέμα -γιατί είναι σιτοβολώνας της Ελλάδας-, στάλθηκε από τη διευρυμένη Επιτροπή Διαβούλευσης Περιφερειακού Συμβούλιου ομόφωνη επιστολή και σε εσάς και στον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Πρωθυπουργό, όπου δηλώνει την αντίθεσή της».

«Πρόκειται για μία στρεβλή πρόταση η πρόταση που κατέθεσε η Ελληνική Προεδρία» κατέληξε, «αφού, στην ουσία, οι πολυεθνικές στοχεύουν να λάβουν έγκριση τα μεταλλαγμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην κατάρρευση των ενδεχόμενων απορρίψεων από τα κράτη μέλη, ώστε τελικά να πάρουν όλη την ευρωπαϊκή αγορά».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις