ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεατρική παράσταση ξανά στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας

Την Πέμπτη 31 Ιουλίου «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού με την Ολια Λαζαρίδου

Το σπουδαιότερο μνημείο της Λάρισας, το αρχαίο θέατρο, σε λίγες ημέρες θα επανακτήσει τη σχέση του με το κοινό, προσφέροντας θεατρική τέχνη μέσα από την παράσταση που θα δοθεί στον ιερό χώρο.

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα περίπου χρόνο, το αρχαίο θέατρο της πόλης, θα ανοίξει και πάλι για να παρουσιαστεί την Πέμπτη 31 Ιουλίου στις 9 μ.μ η παράσταση «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού, όπου πρωταγωνιστεί η γνωστή ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου.

Θα είναι μια παράσταση διάρκειας μιας ώρας, χωρίς σκηνικά και με ελάχιστο φωτισμό, στην οποία παίζουν ακόμη η Δανάη Ρούσου που ερμηνεύει τον Φύλακα Άγγελο και η Κατερίνα Χαρμάνη η οποία ερμηνεύει το φάσμα της Ελευθερίας ή της Νίκης.

Για το ανέβασμα της παράστασης σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Ανθής Ευσταθίου, θα χρησιμοποιηθεί μόνο ο χώρος της ορχήστρας όπου θα καθίσει το κοινό.

Θα τοποθετηθούν ειδικές θέσεις, ώστε να προστατευτούν οι κερκίδες του μνημείου, οι οποίες άλλωστε δεν είναι επισκέψιμες, αφού το μνημείο είναι σε φάση αναστήλωσης. Στο χώρο αναμένεται να καθίσουν περίπου 280 άτομα.

«Βασικό μας μέλημα είναι να διαφυλαχτεί ο χώρος του θεάτρου, να μην υπάρξουν προβλήματα από την παρουσία των θεατών και αυτό επιτυγχάνεται, εφόσον δεν είναι ένας πολυπρόσωπος θίασος και το ύφος της παράστασης είναι απέριττο. Έτσι δεν θα χρησιμοποιηθεί το κοίλο του θεάτρου και ως εκ τούτου δεν θα γίνει καμία απολύτως παρέμβαση στο χώρο» σημείωσε η κ. Ευσταθίου.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του «Ελληνικού Φεστιβάλ», του «Διαζώματος» και της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσεγγίσει το κοινό του θεάτρου το σπουδαίο μνημείο της πόλης.

Για το ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης θα ανοίξουν εκτός από το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, και άλλα αρχαία θέατρα και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να γνωρίσει το κοινό την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης του.

Μάλιστα κλήθηκε να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπου τα μέλη του Κ.Α.Σ εξέτασαν τις δυνατότητες που έχουν τα αρχαία θέατρα να φιλοξενήσουν θεατές, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα μνημεία βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης ή δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα.

Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά του «Διαζώματος» ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών κ. Σταύρος Μπένος να ανοίξουν τα αρχαία θέατρα της χώρας, να γίνουν προσεγγίσιμα στους πολίτες και να αποδείξουμε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Επίδαυρος, υπάρχουν αρχαία θέατρα που «υπομονετικά ζητούν τη στοργή μας και επιζητούν την έκφρασή τους».

Επίσης με την παράσταση αυτή θέλουμε να καταδείξουμε την ποιότητα της, η οποία έρχεται σε πλήρη αρμονία με την υψηλή αισθητική των αρχαίων μνημείων της χώρας.

«Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ»

Η παράσταση έχει ιδιαίτερη σημασία διότι θα ακουστεί ο λόγος του Διονυσίου Σολωμού στους ίδιους χώρους όπου ακούστηκε και ο λόγος του Αισχύλου, στη δραματουργία του οποίου εθήτευσε πιστά ο εθνικός μας ποιητής, αναφέρει ο σκηνοθέτης του έργου Δήμος Αβδελιώδης.

Για να συμπληρώσει ακόμη ότι «με το έργο αυτό ο Σολωμός αφήνει το φως και ανιχνεύει το σκοτάδι. Αν και μικρό σε έκταση -δέκα μικρά κεφάλαια-, είναι ο αντίποδας που στηρίζει όλο το άλλο του έργο, αντισταθμίζοντας το βάρος και την έκταση της αναζήτησής του.

Είναι ένα έργο επίκαιρο – διαχρονικό, μέσα από το οποίο ο Σολωμός διαπραγματεύεται ένα μεγάλο ζήτημα: Τι είναι αυτό που μας φοβίζει. Δανείζεται λοιπόν το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου -ο οποίος έζησε ως ιερομόναχος έως τα 172 του χρόνια σ’ ένα μοναστήρι της Ζακύνθου-, για να κοιτάξει στα μάτια το κακό. Το γεγονός πως μπορεί να δει μέσα από τα μάτια ενός άλλου, τον απελευθερώνει και τον μεταφέρει, σαν πνεύμα, εκεί όπου μπορεί να βλέπει την τυφλή και ακατανόητη δύναμη του κακού, χωρίς να το φοβάται».

Για να επισημάνει ακόμη ότι «η έννοια του κακού θα υπερεκτιμούνταν και θα αδρανοποιούσε τον ίδιο, μόνο εάν το υποτιμούσε περι­φρονώντας το, ή αν απέστρεφε το βλέμμα του από αυτό φοβισμένος, με αποτέλεσμα να παραλύσει και να εκλείψει η κυριαρχία του λόγου.

Το κακό εδώ δεν είναι οι Τούρκοι, δεν είναι οι απέναντι, δεν είναι ο προφανής εχθρός. Το κακό είναι ανάμεσά μας. Εμείς οι ίδιοι γινόμαστε οι φορείς του κακού, από τον φόβο ή από την άγνοια του αντικειμένου.

Ο Σολωμός σχεδίασε και άρχισε να γράφει το έργο το 1826 στη Ζάκυνθο, βλέποντας με συναισθήματα πόνου και απέραντης συμπάθειας τις προσφυγοπούλες, γυναίκες από το πολιορκημένο Μεσολόγγι – που επαιτούσαν ζητώντας τρόφιμα και χρήματα για τους έγκλειστους άνδρες τους-, να αντιμετωπίζουν κατάμουτρα τη λεκτική βία, την προσβολή και την ταπείνωση από μια δύσμορφη, εξαθλιωμένη γυναίκα.

Το έργο αν και έχει την επίφαση ενός οραματικού οίστρου, είναι απόλυτα ρεαλιστικό, γιατί ανιχνεύει τις αιτίες της κακοδαιμονίας και της διχόνοιας, σαν ζητήματα βαθιάς άγνοιας και αδυναμίας πρωτίστως ημών των ιδίων, των παρατηρητών.

Καταλήγοντας ο σκηνοθέτης σημειώνει ακόμη ότι το «έργο δεν παύει να γοητεύει τους θεατές και να τους αφορά, σαν μια σημαντική κατάθεση ενός αγνού και μεγάλου στοχαστή, ενεργοποιώντας τη σκέψη πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα της πραγματι­κότητας και της πραγματικής μας ταυτότητας».

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 21 Ιουλίου και θα γίνεται στα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου», «Γνώση», «Public» και η τιμή ανέρχεται στα 15 ευρώ. Επίσης εισιτήρια θα διατίθενται την ημέρα της παράστασης στην είσοδο του θεάτρου.

(Ρεπορτάζ της Σοφίας Ορφανιώτη στην εφημερίδα «Ελευθερία»)

 

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις