ΑΡΘΡΑ

Συνέδριο πρώτη φορά : Τι θέλει να δρομολογήσει το Ποτάμι

Το Ποτάμι προχωράει στο πρώτο του συνέδριο και, όπως συμβαίνει κάθε «πρώτη φορά» κυριαρχεί στους ανθρώπους του η αγωνία να είναι όλα τέλεια, το μήνυμα να είναι δυνατό, η επόμενη μέρα να βρει όλο τον κόσμο αλλιώτικο.

Όμως, το Ποτάμι έχει ήδη κερδίσει το πρώτο στοίχημα! Φτάνει στο συνέδριο του Ιουνίου γιατί πέρασε με επιτυχία τις σκληρές εξετάσεις του Μαΐου, τα βράχια που δοκίμασαν τις αντοχές άλλων κομματικών σχηματισμών.

Και φτάνει με ιδιαίτερη αποφασιστικότητα καθώς το συνέδριο δεν είναι επιβράβευση των προσπαθειών τεσσάρων μηνών αλλά το σήμα του αφέτη στην αφετηρία.

Η προσπάθεια να δείξουμε στους πολίτες το πρόσωπό μας ολοκληρώθηκε, μας εμπιστεύθηκαν, έστειλαν στην ευρωβουλή δύο άξιους ανθρώπους μας και τώρα ξεκινάνε πια οι διαδικασίες του διαλόγου με την κοινωνία για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, της πρότασης που θα καταθέσει το Ποτάμι στην κοινωνία και τα κόμματα για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Και τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Δεν είναι μόνο η προεδρική εκλογή που αναίτια και με μεγάλη ελαφρότητα εμπλέκεται με κομματικές επιδιώξεις. Είναι η καθημερινότητα που πιέζει, η κρίση που δεν φαίνεται να υποχωρεί, η κυβερνητική ατολμία, αστοχία ή και οπισθοχώρηση όπως ανάγλυφα εμφανίζεται με τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Το Ποτάμι στο Συνέδριο θα δείξει τη μεγάλη του δύναμη, αυτό που το ξεχωρίζει από όλα τα παλιά κόμματα και δίνει ελπίδες στην κοινωνία πως κάτι αλλάζει σε αυτό τον τόπο: την επιτροπή Διαλόγου, τις προσωπικότητες από όλους τους κοινωνικούς χώρους που στέκονται δίπλα στο Ποτάμι χωρίς να ανήκουν στα μέλη του, στους εθελοντές αλλά είναι θετικοί στο να μοιραστούν μαζί του την πείρα και τις απόψεις τους.

Θετικοί στις ιδέες του Ποταμιού για σύνθεση απόψεων, για συναινετικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις, για συνδιαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Γιατί πρέπει κάποια στιγμή η χώρα να βγει από τον 20 αιώνα. Και δεν είναι λάθος στο κείμενο, η χώρα δεν έχει ακόμη κλείσει τους λογαριασμούς της με τον προηγούμενο αιώνα: ώριμες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονται διαρκώς, η δημόσια διοίκηση ακυρώνει κάθε προσπάθεια κίνησης προς τα εμπρός, η δικαιοσύνη έχει βουλιάξει σε έναν νοσηρό βάλτο, η παιδεία καταρρέει.

Και στο βάθος περιμένουν οι νέες προκλήσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, των νέων μορφών εργασίας, της βιώσιμης ανάπτυξης που παράγει νέες θέσεις εργασίας. Πράγματα που δεν μας περιμένουν αλλά εμείς πεισματικά αρνούμαστε να κάνουμε έστω και μερικά βήματα, να αποχαιρετίσουμε πια τον αιώνα που πέρασε, να θάψουμε τον μακαρίτη και να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Αυτά θέλει να δρομολογήσει το Ποτάμι. Θα το καταφέρει μόνο με τη βοήθεια όλων όσοι βιώνουν ως ανάγκη την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για αυτές. Γιατί πια όλοι οι άλλοι κομματικοί σχηματισμοί έχουν αποδείξει πως δεν είναι αυτές οι προτεραιότητες τους.

Αρθρο του Μίλτου Κύρκου στο tvxs.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις