ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ακριβούλης: “οι Λαρισαίοι θα εκτιμήσουν το έργο της δημοτικής αρχής”

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη “Λάρισα, πόλη του αύριο” σε μία εκ βαθέων συνέντευξη.

Ο Γιώργος Ακριβούλης εξηγεί γιατί προτίμησε το δήμο Λαρισαίων και την παράταξη του Κώστα Τζανακούλη και εκτιμά πως οι Λαρισαίοι έχοντας “κρίση και γνώση” θα αναγνωρίσουν το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής.

Κύριε Ακριβούλη, αποφασίσατε σ’ αυτές τις εκλογές να εγκαταλείψετε το Δήμο Κιλελέρ, όπου εκλεγόσασταν για σειρά ετών και να τεθείτε υποψήφιος με το συνδυασμού του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλη «Λάρισα Πόλη του Αύριο». Τι σας ώθησε σ’ αυτή την απόφαση;

Κατ’ αρχήν δεν εγκαταλείπω το Δήμο Κιλελέρ. Με συνδέουν συγγενικοί δεσμοί, καταγωγή και χρόνια αγώνων. Αυτή τη φορά αποφάσισα να «κατέβω» στη Λάρισα, γιατί διαπιστώνω ότι τα προβλήματα στην πόλη είναι πολύ μεγαλύτερα και η διάθεση για προσφορά έχει μεγαλύτερα περιθώρια.

Η φτώχια, η ανεργία και η απόγνωση των ανθρώπων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αν θέλουμε η κοινωνία μας να σταθεί όρθια. Δεν σας κρύβω βεβαίως, ότι με το Δήμαρχο Λαρισαίων μας συνδέει μια μακροχρόνια φιλία, γεγονός που έπαιξε επίσης το ρόλο του. Άλλωστε, στο Δήμο Κιλελέρ νοιώθω ότι είχα ήδη κλείσει ένα κύκλο.

Βρισκόμαστε λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες. Ποια είναι η εκτίμηση σας για το εκλογικό αποτέλεσμα;
Νομίζω ότι οι πολίτες της Λάρισας έχουν κρίση και γνώση. Θα κληθούν να κρίνουν ένα έργο που έχει κάνει την πόλη καλύτερη τα τελευταία χρόνια. Την έχει μετατρέψει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, με άριστες υποδομές, με δομές κοινωνικής πολιτικής που στήριξαν και στηρίζουν εκατοντάδες ανθρώπους, με ποιότητα ζωής που τη ζηλεύουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Από τη στιγμή που κρινόμαστε για το έργο μας, είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι η Λαρισαία και ο Λαρισαίος θα αποτιμήσουν το έργο αυτό και θα κρίνουν ανάλογα.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Δήμος Λαρισαίων στην επόμενη πενταετία;

Νομίζω πως το στοίχημα είναι η διατήρηση του κοινωνικού ιστού. Να προστατεύσουμε δηλαδή τους ανθρώπους που όπως σας είπα και νωρίτερα έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της ζωής.

Δήμος, σαν πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη, έχει ιερή υποχρέωση να σταθεί δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ίδιων και των παιδιών τους. Κι αυτός – όπως σας είπα – είναι ένας κύριος λόγος για τη δική μου προσπάθεια.

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει καταφέρει αυτά τα χρόνια να κάνει πρωτοποριακά πράγματα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, τα οποία στη συνέχεια αντέγραψαν πολλοί δήμοι της χώρας. Έφτιαξε το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Ελλάδα, τον πρώτο Δημοτικό Λαχανόκηπο, έχει μειώσει την τιμή του νερού – όταν σ’ όλη την Ελλάδα αυξάνεται –  δεν αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη.
Σίγουρα υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα για να φτάσουμε στο στόχο της στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Κι αυτός είναι και ο δικός μου προσωπικός στόχος.

Συμμετέχετε, για σειρά ετών, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Με την εμπειρία σας αυτή, ποιο νομίζετε ότι είναι το μέλλον της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια που έρχονται;

Είναι αλήθεια ότι η αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι Δήμοι της χώρας, έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση είναι τεράστιες κι έχουν προκαλέσει ασφυξία στους περισσότερους δήμους της χώρας. Και το χειρότερο είναι πως η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη στα επόμενα χρόνια.

Όμως το μέλλον της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Είναι από τους πιο δημοκρατικούς και τους πιο κοντινούς θεσμούς στον πολίτη κι αν θέλετε είναι και η τελευταία ελπίδα του πολίτη για να αντιμετωπίσει την κρίση, μέσω τοπικών πρωτοβουλιών που θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Πρέπει λοιπόν αυτό το μέλλον να το ξαναοργανώσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα οικονομικά και κοινωνικά και να εξασφαλίσουμε για την αυτοδιοίκηση το ρόλο που της αξίζει. Γι’ αυτό χρειάζονται έμπειροι άνθρωποι με όραμα και όρεξη για δουλειά, αλλά κυρίως χρειάζεται μια κοινωνία η οποία να μπορεί να αντιμετωπίζει τις βασικές της ανάγκες. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον οι δήμοι θα παίξουν το ρόλο που τους αρμόζει κι όχι απλά θα τα καταφέρουν, αλλά θα είναι και το όχημα που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Μπορεί η αυτοδιοίκηση, οι δήμοι, με τις δυνάμεις που έχουν, μπορούν να παίξουν ένα ρόλο ανάσχεσης στην διαρκώς αυξανόμενη ανεργία. Μπορούν με λίγα λόγια να προωθήσουν την ανάπτυξη, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας;

Θα ήταν ανόητο  να πιστεύουμε ότι οι Δήμοι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Όμως ένας καλά οργανωμένος δήμος, που έχει νοικοκυρεμένα τα οικονομικά του, είναι από μόνος του ένας φορέας απασχόλησης.

Έχουμε μπροστά μας το νέο ΕΣΠΑ το οποίο θα προσφέρει τη μοναδική ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Ένας ισχυρός Δήμος με διαχειριστική ικανότητα να αναλαμβάνει την υλοποίηση μεγάλων έργων, μπορεί και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν, αλλά και να δημιουργήσει νέες με τις επιχειρήσεις που συνεργάζεται.

Ας μην ξεχνάμε, ότι η οικονομική δραστηριότητα ενός τόσο μεγάλου Δήμου, όπως ο Δήμος Λαρισαίων, είναι από μόνη της μια μεγάλη οικονομική παράμετρος για την περιοχή. Από κει και πέρα, υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες τοπικής ανάπτυξης, πολλές δράσεις στην κοινωνική οικονομία που μπορούν να προσφέρουν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους. Χρειάζεται γνώση, δουλειά και σχέδιο. Και νομίζω ότι ο συνδυασμός μας «Λάρισα Πόλη του Αύριο» διαθέτει ανθρώπους και έμπειρους και εργατικούς για να μπορούν να πετυχαίνουν στόχους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις