ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αποχωρούν την Παρασκευή οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας

Ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού στις 9 Μαρτίου στο Κιλελέρ

Την απόφαση πήραν οι αγρότες το απόγευμα της Πέμπτης στο πλαίσιο της γενικής τους συνέλευσης, αφού νωρίτερα έκαναν έναν απολογισμό των κινητοποιήσεών τους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, υπήρξε η εκτίμησε ότι οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις ολοκλήρωσαν  τον κύκλο τους και κορυφώθηκαν με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Τετάρτης στην Αθήνα.

Τόνισε επίσης ότι τα αιτήματα των αγροτών τέθηκαν με κατηγορηματικό τρόπο σε ολόκληρη την κοινωνία αλλά και την κυβέρνηση.

Πλέον, το αγροτικό κίνημα της χώρας δίνει το αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 9 Μαρτίου στο Κιλελέρ για να τιμήσει την επέτειο από την εξέγερση των κολίγων, σε μια κινητοποίηση που θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα της Πέμπτης τα μέλη του συντονιστικού στο μπλόκο της Νίκαιας, επισημαίνουν τα εξής: “”Μετά από ένα μήνα στους δρόμους, φεύγουμε από το μπλόκο με το κεφάλι ψηλά. Περήφανοι για τον αγώνα που δώσαμε. Κι αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πάλη, με άλλες μορφές, για τους ίδιους στόχους.

Κλείνουμε νέο, αγωνιστικό ραντεβού για τις 9 Μάρτη, στο γιορτασμό του  Κιλελέρ, που, φέτος, θα τον διοργανώσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί εκείνη τη μέρα θα στείλει το μήνυμα ότι η μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζει τη μάχη για:
* Την επιβίωσή της, για να κρατήσει τα χωράφια και το βιός της, για να παράγει και να ζει από τη δουλειά της.
* Την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, τους γκρεμίζει στον Καιάδα της ανεργίας, της φτώχειας και της
εξαθλίωσης.
*    Μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα αξιοποιεί όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για την παραγωγή φτηνών και
ποιοτικών προΪόντων, για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού.
Στις 30 μέρες που βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα ασκήσαμε μεγάλη αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Η συμμαχία μας στα μπλόκα με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους των σπουδών και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, έδωσε δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας.

Παρόλα αυτά, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επέμεινε, μέχρι τέλους, στην αρνητική της στάση  έναντι του συνόλου των αιτημάτων μας. Η μόνη
“παραχώρηση” που έκανε, κάτω από την πίεση του αγώνα, ήταν να μεταθέσει το τέλος επιτηδεύματος για 5 χρόνια και να μεγαλώσει το όριο του τζίρου για υποχρεωτική κράτηση παραστατικών από τα 10.000 ευρώ, στα 15.000 ευρώ. Επομένως, όλα αυτά που λέγονται από την κυβέρνηση και τα “παπαγαλάκια” περί “ικανοποίησης των αγροτικών αιτημάτων”, είναι ψεύδη και κοροϊδίες.

Η άρνηση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να ικανοποιήσει τα ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, δεν είναι από πείσμα, ούτε από καπρίτσιο. Είναι
πολιτική επιλογή της. Δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας για να μας οδηγήσει, μια ώρα αρχύτερα, στο ξεκλήρισμα. Εκεί που, χρόνια τώρα, μας
οδηγεί η ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν, με ζήλο και συνέπεια, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Γιατί είναι φανερό ότι με τόσο υψηλό κόστος παραγωγής, με τόσο χαμηλές τιμές παραγωγού για τα προϊόντα μας, με τις επιδοτήσεις “πετσοκομένες”, με τα χαράτσια “να πέφτουν σαν το χαλάζι” στο κεφάλι μας και με τη βαριά φορολογία που μας φορτώνουν, από φέτος, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούμε να παραμείνουμε στο αγροτικό επάγγελμα. Φορτωμένοι όλα αυτά και πολλά άλλα στις πλάτες, θα αναγκαστούμε να παρατήσουμε τα χωράφια μας και η γη και η αγροτική παραγωγή θα περάσουν, ολοκληρωτικά, στα χέρια
λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ο αγώνας μας υπονομεύτηκε από την πρώτη στιγμή.  Από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, τα οποία επιχείρησαν να μας συκοφαντίσουν και να μας τρομοκρατήσουν.  Από τα κεντρικά ΜΜΕ, που έστησαν “τείχος σιωπής” γύρω μας και όταν “κάτι” έλεγαν, ή έγραφαν ήταν για να μας συκοφαντίσουν..

Από τα “απομεινάρια” της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, που έστησαν “αντιμπλόκα” για να μας πλαγιοκοπήσουν και να υπονομεύσουν την πάλη μας. Είναι αυτοί που, για 33 χρόνια, σκάβουν το λάκκο για να θάψουν τους μικρομεσαίους αγρότες.
Απέναντι σ’ αυτούς τους δηλωμένους εχθρούς μας, αντιπαραθέσαμε τον συντονισμό των μπλόκων σε πανελλαδικό επίπεδο. Κι είναι αυτό μια μεγάλη κατάκτηση που η σημασία της θα φανεί και στο μέλλον.
Κι ακόμα μεγαλύτερη κατάκτηση είναι η συμμαχία που συγκροτήθηκε στα μπλόκα, της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους, τις γυναίκες. Αυτή η λαϊκή συμμαχία μπορεί ν’ ανοίξει νέους δρόμους  στο αγροτικό και, γενικότερα, στο λαϊκό κίνημα.

Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι στον αγώνα μπήκαν νέοι σε ηλικία αγρότες, Πολλοί απ’ αυτούς – και δικαιολογημένα – είχαν μια
ανυπομονησία για άμεσες λύσεις των προβλημάτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε απογοήτευση. Ομως, πλέον, αντιλαμβάνονται ότι ο αγώνας μας θα είναι δύσκολος και μακρύς.
Είμαστε σίγουροι ότι οι νέοι αγώνες θα είναι ακόμα πιο μαζικοί, πιο δυναμικοί, καλύτερα συντονισμένοι. Η λαϊκή συμμαχία θα δημιουργήσει ένα
ορμητικό, αγωνιστικό, λαϊκό ποτάμι που θα παρασύρει στο διάβα του όλα τα εμπόδια.

Είμαστε σίγουροι ότι με τον αγώνα και τη συμμαχία θα καταφέρουμε να γίνει πραγματικότητα το όνειρό μας: Να γίνουμε εμείς αυτοί που θα
καρπώνονται τον πλούτο που παράγουμε.  Σήμερα κλείνει ένας ακόμα “κύκλος” της πολύχρονης, σκληρής πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μια μάχη τελειώνει, ο αγώνας συνεχίζεται.

Ραντεβού , στις 9 Μάρτη, στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ.  Θα είμαστε όλοι κεί, ακόμα πιο δυνατοί…”

Τελευταία ενημέρωση: 19:57

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις