Βασίλης Ραούλης

Ο Έκτορας και η … Τροία!

Η υποψηφιότητα του Ε. Νασιώκα, αλλάζει σίγουρα τα δεδομένα για το Δήμο Λαρισαίων και μετατρέπει την εκλογή του Δημάρχου σε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Βέβαια μέχρι την τελική ανακοίνωση της απόφασης (και της υποψηφιότητας) μένουν αρκετά ζητήματα να απαντηθούν:

Πως θα αντιμετωπίσουν την υποψηφιότητα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ; Και δεν μιλώ για όσους σήμερα δηλώνουν υποστηρικτές του κόμματος αλλά όσοι διαχρονικά το στήριξαν αλλά επέλεξαν και με την ψήφο τους τον Ε. Νασιώκα στη θέση του βουλευτή;

Πως θα αντιμετωπιστεί μια τέτοια υποψηφιότητα από τα μέλη και τους φίλους της «Λαρισαίων Πόλις»;

Πως θα επηρεάσει αυτή η απόφαση τις μακρές συζητήσεις για κοινή κάθοδο με την «Ενωτική Πρωτοβουλία» και την «Πράσινη Πόλη»;

Τι επιπτώσεις θα έχει στις άλλες δημοτικές κινήσεις (αυτή του Ντ. Διαμάντου);

Πως θα επηρεάσει τον ίδιο, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος,  η πρότερη κυβερνητική και βουλευτική του θητεία;

Ποιοι θα σταθούν στο πλευρό του προκειμένου να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο της κίνησης του, εάν και εφόσον καταλήξει στην απόφαση του;

Τέλος τι μηνύματα θα εκπέμψει και τι θα προτείνει για την πόλη και το Δήμο;

Μέχρι στιγμής ζούμε απλά τις πρώτες αντιδράσεις που αφορούν απλά και μόνο στο … όνομα. Ένα όνομα που ταυτίζεται με μια πολιτική διαδρομή, που άσχετα με το αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς με τις όποιες επιλογές του, είναι σαφές ότι τη συνοδεύουν η εντιμότητα και η καθαρότητα. Άλλωστε είναι στις ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις που ακόμα και όταν παραιτήθηκε, άφησε τη θέση του στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε βουλευτής.

Ταυτόχρονα όμως είναι δεδομένο ότι μια πετυχημένη θητεία στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν εξασφαλίζει και επιτυχημένη διαδρομή στην Αυτοδιοίκηση. Είναι άλλωστε πολλά τα παραδείγματα πολιτικών, που απέτυχαν παταγωδώς σε ρόλους Δημάρχων και Νομαρχών τα τελευταία χρόνια.

Για τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Πρέπει να πείσει για τους λόγους αυτής της επιλογής του. Να πείσει γιατί αποφάσισε να επανέλθει στα πολιτικά πράγματα. Να πάει απέναντι στη λογική του «θέλει να τα πάρει όλα» ή ακόμα χειρότερα «γιατί δεν αφήνουν οι πρώην πολιτικοί ,χώρο για άλλα πρόσωπα». Και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι. Ειδικά σε μια περίοδο που η δυσπιστία απέναντι στους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος, χτυπάει κόκκινο.

Υπάρχει και κάτι τελευταίο. Το παράδειγμα του Γιάννη Φλώρου και η αποτυχημένη επιλογή του να διεκδικήσει τη Δημαρχία της Λάρισας μετά από μια μακρά κοινοβουλευτική θητεία αλλά και δύο θητείες στη Νομαρχία της Λάρισας.

Τι απ’ όλα θα ισχύσει; Τι θα γίνει;

Είναι πολύ νωρίς για οποιονδήποτε να φτάσει σε συμπεράσματα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η πορεία μέχρι τις δημοτικές εκλογές αποκτά καινούργιο ενδιαφέρον, με διεργασίες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και στους κομματικούς χώρους αλλά και στην κοινωνία της πόλης.

Η πολιορκία της Τροίας (δες Λάρισα) μόλις ξεκίνησε…

Του Βασίλη Ραούλη – δημοσιογράφου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις