ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αυξήθηκε ο τουρισμός στη Θεσσαλία, εκτός από τη Λάρισα!

Ανησυχητικά για την περιοχή μας είναι τα συμπεράσματα μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τη θέση της Θεσσαλίας στον τουριστικό χάρτη της χώρας αποτυπώνει μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την περίοδο 1980-2010, με το νομό Μαγνησίας να είναι αυτός που καταγράφει αύξηση επισκεπτών, ενώ οι υπόλοιποι εμφανίζουν διαχρονικά σταθερότητα.

Όπως προκύπτει από στοιχεία εργασίας του αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σεραφείμ Πολύζου, και του Δρα. Γιάννη Σαράτση, Διδάσκων, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, η συνολική εικόνα μπορεί να χαρακτηριστεί ενθαρρυντική για το νομό Μαγνησίας και απογοητευτική για τους υπόλοιπους νομούς της περιοχής.

Ο νομός Μαγνησίας, στην περίοδο 1983-2010, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της παραπάνω μελέτης, περίπου τριπλασίασε τον αριθμό των επισκεπτών, ενώ οι μεταβολές στους άλλους νομούς είναι μικρές ή οριακές. Συγκεκριμένα, ο νομός Τρικάλων περίπου διπλασίασε τον αριθμό των επισκεπτών, ο νομός Καρδίτσας εμφάνισε μια αύξηση μόλις 30%, ενώ ο νομός Λάρισας μείωσε τον αριθμό των επισκεπτών του.

Η σημαντικότερη όμως παρατήρηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι, με κριτήριο τον αριθμό των συνολικών ετήσιων διανυκτερεύσεων, ο νομός Μαγνησίας κατέχει περίπου το 65% της συνολικής επισκεψιμότητας της Περιφέρειας, ενώ οι άλλοι νομοί μοιράζονται το υπόλοιπο 35%.

Επιπλέον, προσθέτουν, με βάση την εξέλιξη των διανυκτερεύσεων στους νομούς κρίνεται ότι, η προοπτική της τουριστικής δραστηριότητας, με εξαίρεση το νομό Μαγνησίας, δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνη.

Αναφορικά με τη μέση ετήσια πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αυτή είναι περίπου 38-42%, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για το σύνολο της χώρας κυμαίνονται από 55 έως 60%.

Γενικότερα, συγκρινόμενη η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εμφανίζεται με μικρή κατά μέσο όρο τουριστική ελκυστικότητα, διαπιστώνεται στη μελέτη.

Οι υψηλές τιμές του νομού Μαγνησίας ανεβάζουν το μέσο όρο στα τουριστικά στατιστικά μεγέθη της Περιφέρειας, δεδομένου ότι η επισκεψιμότητα των άλλων νομών είναι ιδιαίτερα χαμηλή ως προς τον εθνικό μέσο όρο.

(newsit.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις