ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διπλή υποτροφία θα χορηγήσει φέτος η Σχολή Σταυράκου

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά η σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Στέλλα Μπελέση προσκλήθηκε στο Φεστιβάλ  Βενετίας, όπου μίλησε στην 19η Συνδιάσκεψη των χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Το φετινό θέμα της Συνδιάσκεψης  που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Μεσογειακό Παρατηρητήριο για τα Οπτικοακουστικά Θέματα ( OCCAM) και την UNESCO είχε ως θέμα  «Η ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ». Παρουσία των Ευρωβουλευτών  Σύλβια Κόστα, Φράνκο Φρίγκο, Αντόνιο Παντζέρι, Νικολό Ρινάλντι και πολλών άλλων προσωπικοτήτων της Ευρώπης και της Μεσογείου η κα Μπελέση ανέλυσε το θέμα και επεσήμανε τη σπουδαιότητα του διαδικτύου ως μέσου υπό την προϋπόθεση όμως της ορθής χρήσης και της ικανότητας διάκρισης των σωστών δικτύων.

Στη συνέχεια, ως η μόνη Ελληνίδα προσκεκλημένη στη συνδιάσκεψη, δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ η οποία ξάφνιασε τους ανθρώπους των  MEDIA σε όλο τον κόσμο.

Η κα Μπελέση, αφού διευκρίνισε ότι δεν εκπροσωπεί την ΕΡΤ,  κατέθεσε την προσωπική της άποψη ότι  έπρεπε δηλαδή να γίνει αξιολόγηση του προσωπικού της Δημόσιας Τηλεόρασης και όχι ο οριζόντιος ξαφνικός θάνατος όλων των εργαζομένων υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων.

Τόνισε ακόμα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει  το Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών και στη συνέχεια πρότεινε ένα τρόπο διεξόδου των Ελλήνων , αλλά και των κινηματογραφιστών της  Νότιας Ευρώπης  από την κρίση, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την τελευταία της ταινία «FINAL SHOOTING». Πρόκειται για ένα αλληγορικό θρίλερ το οποίο γυρίσθηκε στην Αγγλική γλώσσα και θα διανεμηθεί μέσω ίντερνετ  ως  film on demand σε όλο τον κόσμο.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν  οι Νικόλας Πιπεράς, Ρομίνα Κατσικιάν, Πάολα Κινγκ-Μπορέρο, Μαρκ Μπλέηκ και Γιάννης Γεωργούλης. ΄Ολοι ερμηνεύουν τους ρόλους στην Αγγλική γλώσσα, δεν υπάρχει ντουμπλάζ. Η κα Μπελέση τόνισε ότι λυπάται που αναγκάσθηκε να χρησιμοποιήσει την Αγγλική γλώσσα για να προσελκύσει θεατές απ’ όλο τον κόσμο, επειδή πιστεύει ότι οι σκηνοθέτες πρέπει να γυρίζουν ταινίες στη μητρική τους γλώσσα.

Δυστυχώς όμως,η χρήση της Ελληνικής γλώσσας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση θα απομονώσει ακόμα περισσότερο τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Οι Ελληνικές ταινίες συνήθως  δεν μπορούν  ούτε καν να αποσβέσουν το κόστος παραγωγής τους, πόσο μάλλον να έχουν κέρδος.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ

Η έγκριτη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ», συναισθανόμενη την οικονομική κρίση, αποφάσισε να χορηγήσει φέτος δύο υποτροφίες με δωρεάν δίδακτρα τριετούς φοίτησης στο τμήμα σκηνοθεσίας.

Οι υποτροφίες δίνονται στα πλαίσια του  Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών σε σπουδαστές από το νομό Λάρισας. Οι φετινοί υπότροφοι είναι ο κ. Γεώργιος Ιατρού, πτυχιούχος των ΤΕΙ Λάρισας, τμήμα Πολιτικών ΄Εργων Υποδομής και η κα  Ειρήνη Ζγούρη, πτυχιούχος Δραματικής Σχολής.

Οι υποτροφίες απονέμονται στη μνήμη του ιδρυτή της Σχολής Λυκούργου Σταυράκου, πρωτοπόρου της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Το έργο του Λυκούργου Σταυράκου συνεχίζουν επάξια οι κληρονόμοι του παρέχοντας κινηματογραφικές σπουδές υψηλού επιπέδου, αλλά και δείχνοντας ιδιαίτερη αγάπη και υποστήριξη προς το Μεσογειακό Φεστιβάλ και τη σπουδάζουσα νεολαία της πόλης και του Νομού Λάρισας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις