ΛΑΡΙΣΑ

Στα όρια της χρεοκοπίας η ΔΕΥΑ Τυρνάβου

Καταγράφει παθητικό ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της άμεσης χρεοκοπίας με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους καταναλωτές πόσιμου νερού, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η ΔΕΥΑ Τυρνάβου η άλλοτε κραταιά δημοτική επιχείρηση ύδρευσης που καταγράφει παθητικό βάσει του ισολογισμού της ύψους 2,6 εκ. ευρώ.

Αιτία αυτής της κατάστασης η αλλοπρόσαλλη τιμολογιακή πολιτική και οι συνολικές επιλογές της διοίκησης της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια αλλά και η τεράστια αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού η ΔΕΗ παρά τις συνεχείς πιέσεις των ΔΕΥΑ όλης της χώρας αρνείται να εφαρμόσει το φθηνό βιομηχανικό τιμολόγιο που εφαρμόζει στον ιδιωτικό τομέα.

Βάσει αξιόπιστων οικονομικών στοιχείων οι τεράστιες αυξήσεις που επέβαλε η διοίκηση της ΔΕΥΑ Τυρνάβου στο τιμολόγιο του νερού κυρίως στον Αμπελώνα και το Βρυότοπο και οι οποίες ήταν η αιτία να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κίνημα «δεν πληρώνω» αρχικά στον Αμπελώνα και στη συνέχεια σε όλο το δήμο έχουν προκαλέσει οικονομική ασφυξία τέτοιου μεγέθους που ψύχραιμοι αναλυτές της κατάστασης τη χαρακτηρίζουν, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αδιαλλαξία του δημάρχου και προέδρου της επιχείρησης να δώσει λύση με τα δύο υπεραυξημένα τιμολόγια του 2011, μη αναστρέψιμη.

Οι οφειλές των καταναλωτών αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και έτσι από τις 160 ευρώ που ήταν το 2010 (στοιχεία ισολογισμού, που καταγράφουν την κατάσταση του έτους και όχι το σύνολο των παλαιότερων οφειλών), έφτασαν βάσει ισολογισμού τις 510.000 ευρώ το 2011, πρώτη χρονιά θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής και έτος εφαρμογής του υπεραυξημένου τιμολογίου.

Σε αυτό το ποσό θα έλθει να συμπληρωθεί και ένα ακόμη πιο αυξημένο ποσό για το 2012 αφού σύμφωνα με τον ισολογισμό οι οφειλές μόνο για το 2012 ανήλθαν στο ποσό των 950.000 ευρώ.

Φυσικά πρόκειται για ένα φουσκωμένο νούμερο αφού από αυτό το ποσό μέσα στο 2013 εισπράχθηκαν περίπου 150.000 – 200.000 ευρώ, αλλά η με γεωμετρική πρόοδο αύξηση των οφειλών καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος ρευστότητας στην επιχείρηση και τον κίνδυνο χρεοκοπίας, αφού σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι συνολικές οφειλές καταναλωτών ξεπερνούν πλέον τα 2 εκ. ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΥΑ και πολλοί ήταν αυτοί που δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την κατάσταση της επιχείρησης που με μαθηματική ακρίβεια εξαιτίας των πολιτικών του δημάρχου οδηγείται στο λουκέτο και κατ’ επέκταση στο ξεπούλημα ή σε ιδιώτη ή σε άλλη ΔΕΥΑ, με ότι αυτό θα συνεπάγεται για τους καταναλωτές και για τους εργαζόμενους αλλά και για την ποιότητα του παρεχόμενου πόσιμου νερού, που θα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως αγαθό, κάτι που άλλωστε επιχείρησε να κάνει και ο νυν δήμαρχος.

Εξυπακούεται ότι όπως όλα τα προβλήματα και αυτό μπορεί να βρει τη λύση του αρκεί ο κ. Μαλάκος να αφήσει κατά μέρος την αδιαλλαξία και την αλαζονεία του και να ψάξει να βρει λύση για τα 2 υπεραυξημένα και με αυθαίρετο τρόπο τιμολόγια του 2011 είτε μειώνοντάς τα και αφαιρώντας το 80% που επέβαλε και ξαναπήρε πίσω είτε παγώνοντάς τα μέχρι να έλθει η επόμενη δημοτική αρχή και να δώσει λύση, ώστε οι καταναλωτές να αρχίσουν να πληρώνουν τα υπόλοιπα χρέη τους (που δημιουργήθηκαν από το 2011 και μετά) δίνοντας ανάσα ρευστότητας στην επιχείρηση.

Παράλληλα επειδή υπάρχουν και πολλοί οφειλέτες παλαιότερων ετών ας θεσπίσει μια ουσιαστική και γενναία ρύθμιση λαμβάνοντας υπόψη την τραγική οικονομική κατάσταση όλων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων διευκολύνοντας όσους ακόμη μπορούν να πληρώσουν να αποπληρώσουν το χρέος τους.

(paidis.com)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις