ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αντιμέτωποι με αρκούδες στο Πήλιο!

Ανάστατοι οι κάτοικοι με την περιβόητη καφέ αρκούδα…

«Άκου αρκούδα στο Πήλιο και παραμύθια!», μονολογούσε γυρνώντας από το κτήμα του χθες το πρωί ο κτηματίας και συνταξιούχος από την Συκή κ. Ιωάννης Καλτσογιάννης.

Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την σκέψη του, όταν στο σημείο «Πανταζή Άμμο» ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την περιβόητη καφέ αρκούδα που έχει αναστατώσει εδώ και δύο εβδομάδες ολόκληρο το Πήλιο!

Ο κ. Ιωάννης Καλτσογιάννης ξεκίνησε όπως κάθε πρωί για τις καθιερωμένες εργασίες του στο κτήμα, και σχολιάζοντας τα σενάρια περί αρκούδας, τόνιζε στους φίλους του: «Αποκλείεται να υπάρχει αρκούδα στο Πήλιο».

Ωστόσο χθες το πρωί όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γύρω στις 10 το πρωί, γυρνώντας μόνος του, από το κτήμα, με το αυτοκίνητο στο σημείο «Πανταζή Άμμο», δεν πίστευε στα μάτια του όταν έπεσε πάνω σε μια μέτρια καφέ αρκούδα, η οποία για λίγα λεπτά σάστισε, όπως άλλωστε και ο ίδιος, και στη συνέχεια χάθηκε μέσα στο πυκνό δάσος.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει, δεν φοβήθηκε, αφού βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του. Ωστόσο, εντυπωσιάστηκε που είδε από κοντά την αρκούδα, για την οποία συζητάει όλο το Πήλιο.

Τον ρωτήσαμε ως αυτόπτη μάρτυρα να μας μεταφέρει την εικόνα του ζώου, που έχει προκαλέσει το φόβο. Αν είναι μια μεγάλη αρκούδα. «Που να ξέρω;», απόρησε και ο ίδιος. «Μήπως έχω ξαναδεί από κοντά αρκούδα για να ξέρω! Αν ήταν για αγριογούρουνα θα σας έλεγα…».

Εξήγησε ότι δεν είναι από τις αρκούδες των ντοκιμαντέρ, εκείνων δηλαδή των τεράστιων τρομακτικών ζώων. Σύμφωνα με τον κτηματία, η αρκούδα του Πηλίου είναι μεσαία και καφέ.

Την ίδια στιγμή ο μελισσοκόμος Στέφανος Ζαχαρός από την Συκή, διαπίστωσε χθες το πρωί κατεστραμμένες πέντε κυψέλες. Το ίδιο και δύο ακόμη μελισσοκόμοι από την περιοχή. Συνολικά εκτιμάται ότι η αρκούδα κατέστρεψε 15 κυψέλες μόνο στη Συκή.

Ο μελισσοκόμος Στέφανος Ζαχαρός τόνισε χαρακτηριστικά: «Εκτιμάμε ότι το ζώο πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή μας εδώ και δύο ημέρες. Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής είδαν με τα μάτια τους την αρκούδα», είπε έχοντας ήδη πληροφορηθεί την «συνάντηση» αρκούδας και κ. Καλτσογιάννη.

Κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της περιοχής σκέφτονται να οργανώσουν περιπολίες για τον εντοπισμό της αρκούδας, προκειμένου να μην προκαλέσει άλλες καταστροφές σε μελίσσια.

Κάτοικος της Συκής, ο κ. Γιάννης Παπανικολάου, μετέφερε ότι οι κάτοικοι του χωριού έχουν αρχίσει και φοβούνται στο άκουσμα ότι γύρω τους κινείται μια αρκούδα.

Την παρουσία της αρκούδας στο Πήλιο, επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο ερευνητής περιβάλλοντος από τον «Αρκτούρο» κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος , μετά την έρευνα που πραγματοποίησε το τελευταίο διήμερο στην περιοχή.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ίδιος και κλιμάκιο επιστημόνων, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα μέτριο ζώο στην περιοχή, νεαρής ηλικίας, περίπου 5 έως 7 ετών, ενώ ο γενετικός έλεγχος θα γίνει μετέπειτα για περισσότερα στοιχεία.

Όπως ανέφερε ο ερευνητής του «Αρκτούρου» κ. Παναγιωτόπουλος υπάρχει συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δασαρχείο. Δόθηκαν οδηγίες, και χθες το μεσημέρι έγινε συγκέντρωση και ενημέρωση των κατοίκων στη Μακρινίτσα.

«Ο κόσμος δείχνει ανήσυχος και φοβισμένος», είπε, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που συναντήσουμε το ζώο δεν πρέπει να του επιτεθούμε. «Από τα σημάδια που άφησε, κυρίως από τα σημεία των ζημιών, αντιλαμβανόμαστε πως είναι ένα νεαρό απερίσκεπτο και άπειρο ζώο. Πιθανότατα αρσενικό», ενημέρωσε.

Εκτιμάται ότι ίσως έφτασε στο Πήλιο από τον Όλυμπο ή το Μαυροβούνι. Υπολογίζεται ότι θα φύγει, όταν βρεθεί σε φάση αναπαραγωγής. Τέλος άφησε ένα ενδεχόμενο το ζώο να παραμείνει στην περιοχή, καθώς όπως τόνισε υπάρχουν και οι κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά και τροφή.

Πάντως, οι αρμοδιότητες του «Αρκτούρου» σταματούν στην επιβεβαίωση ότι πρόκειται για αρκούδα, καθώς παρεμβαίνει μόνο για τραυματισμένες και κακοποιημένες αρκούδες. Στην προκειμένη περίπτωση η αρμοδιότητα, σύμφωνα με τον «Αρκτούρο» ανήκει στο Δασαρχείο…

Ρεπορτάζ της Αθηνάς Τσιργή στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις