ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Οι Βολιώτες σαμποτάρισαν τις «ματωμένες φράουλες»!

Φραστικά επεισόδια μεταξύ καταναλωτών και πωλητών του φρούτου από τη Μανωλάδα

Άμεσος ήταν ο αντίκτυπος των αιματηρών επεισοδίων της Μανωλάδας στην προχθεσινή λαϊκή αγορά της οδού Μαγνήτων στο Βόλο.

Οι λιγοστοί πάγκοι που εμπορεύονται φράουλες Μανωλάδας έγιναν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ πωλητών και καταναλωτών.

Σαφώς επηρεασμένοι από την επικαιρότητα οι Βολιώτες καταναλωτές έβγαζαν τον προβληματισμό τους, το θυμό τους και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις την οργή τους κατά των πωλητών οι οποίοι φυσικά με κανέναν τρόπο δεν συνδέονται με τα θλιβερά περιστατικά στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Ο Γιάννης και η Λίτσα που έχουν τον πάγκο τους μονίμως στη γωνία Μαγνήτων και Δεληγιώργη δεν είναι παραγωγοί αλλά έμποροι που διακινούν φρούτα εποχής.

Όπως δηλώνουν στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» και οι ίδιοι δεν περίμεναν τόσο εκτεταμένη αντίδραση από τους Βολιώτες προχθές το πρωί : «Μην πουλάτε ματωμένες φράουλες» ήταν η πρώτη αντίδραση μίας μεσόκοπης κυρίας τις πρωινές ώρες και όπως τονίζει ο Γιάννης που είναι έμπειρος πωλητής λαϊκών αγορών, είναι εμφανές ότι υπάρχει ένα σιωπηλό μποϋκοτάζ στο συγκεκριμένο προϊόν τουλάχιστον για τη χθεσινή μέρα.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και στη συνέχεια μέχρι το μεσημέρι άλλες φορές πιο έντονες και άλλες φορές υπό τη μορφή αρνητικού σχολιασμού.

«Σήμερα είμαστε 60% κάτω σε πωλήσεις μέχρι αυτή την ώρα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή και παρά το γεγονός ότι η τιμή είναι σχετικά χαμηλή αφού πουλάμε 1,30 ευρώ το κεσεδάκι ενώ είχαμε προγραμματίσει πριν από τα επεισόδια να πάμε την τιμή στο 1,50 ευρώ, αλλά τώρα που τέτοια σκέψη αφού κινδυνεύουμε να μείνουμε με τις φράουλες στο πάγκο» δηλώνει ο έμπειρος πωλητής.

Την ίδια ώρα νεαρή κυρία ζητάει δύο κεσεδάκια φράουλες και στην προτροπή  άλλου  καταναλωτή να μην της αγοράσει απαντάει ότι «για τις πράξεις ορισμένων ανεγκέφαλων που πρέπει να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να την πληρώσει μία ολόκληρη περιοχή και όλοι οι παραγωγοί με οικονομική καταστροφή».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η Λίτσα από τον ίδιο πάγκο και χρόνια στις λαϊκές αγορές δείχνει να συμφωνεί με την προηγούμενη παρατήρηση και επιπροσθέτως μας γνωστοποιεί κάποια εντυπωσιακά  στοιχεία:

«Είτε γίνει μποϋκοτάζ της φράουλας στην Ελλάδα είτε όχι, οι παραγωγοί της Μανωλάδας έχουν ανοίξει σημαντικούς δρόμους εξαγωγής όπως είναι η Ρωσία και η Ουκρανία και διοχετεύουν εκεί το προϊόν. Επειδή αυτές οι αγορές είναι τεράστιες ανεβάζουν και τις τιμές χονδρικής.

Αρκεί να σκεφτείτε ότι πριν από λίγες μέρες μας ζητούσαν τιμές χονδρικής για το κάθε τελάρο 6 ευρώ ενώ τώρα επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό μας ζητούν 9 ευρώ, που σημαίνει αύξηση περίπου 50%. Τελικά κινδυνεύουμε να την πληρώσουμε εμείς που όχι μόνο δεν έχουμε καμία σχέση με τα επεισόδια αλλά δεν έχουμε επισκεφτεί και ποτέ τη συγκεκριμένη περιοχή» τονίζει εμφανώς απογοητευμένη η ίδια.

Η φράουλα είναι καθαρά εποχικό προϊόν που η σεζόν εμπορίας της δεν διαρκεί περισσότερο από τρείς μήνες δηλαδή από αρχές Απριλίου μέχρι και τον Ιούνιο.

Η σύντομη περίοδος εμπορίας της την καθιστά περίπου προϊόν που «συμπεριφέρεται» με όρους χρηματιστηρίου. Τελικά τα όσα έγιναν στη Μανωλάδα φαίνεται ότι επηρέασαν βαθύτατα την κοινή γνώμη του Βόλου και έτσι οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα.

Πάντως οι πωλητές φράουλας στις λαϊκές αγορές του Βόλου δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να διακινούν φράουλες εάν και αυτή την εποχή μετά τα επεισόδια θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις παραγγελίες τους  σχετικά με τις ποσότητες.

Ρεπορτάζ του Χρήστου Μπουκώρου στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις