ΚΟΣΜΟΣ

Νέοι και άντρες οι πιο επιρρεπείς σε τροχαία

Όγδοη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο

Όγδοη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο τα τροχαία ατυχήματα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Μόνο το 2010 ο συγκεκριμένος οργανισμός του ΟΗΕ κατέγραψε 1,24 εκατομμύρια θύματα των τροχών, γι’ αυτό και ζητά από τα κράτη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.

Σύμφωνα με τον WHO, μόνο 28 χώρες διαθέτουν ένα νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση όλων των πηγών κινδύνου στην κυκλοφορία, όπως είναι το αλκοόλ στο τιμόνι και η μη χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική σε 111 χώρες, 96 κράτη υποχρεώνουν τους οδηγούς να χρησιμοποιούν ειδικά παιδικά καθισματάκια, όταν μεταφέρουν παιδιά.

Οι μοτοσικλετιστές πρέπει να φορούν κράνος σε 90 χώρες, 89 κράτη έχουν θεσπίσει διατάξεις ενάντια στη μέθη κατά την οδήγηση.

Από την άλλη, υπάρχουν μόνον 59 χώρες παγκόσμια, στις οποίες προβλέπονται 50 χλμ./ώρα ανώτατο όριο ταχύτητας μέσα στις πόλεις.

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν, ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα να πέσεις θύμα σε τροχαίο ατύχημα είναι στην Αφρική, αντίθετα στην Ευρώπη μετακινείσαι ασφαλέστερα από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.

Ορισμένες ομάδες πολιτών ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, για παράδειγμα το 59% των θυμάτων σε τροχαία δυστυχήματα σε όλον τον κόσμο ήταν μεταξύ 15 και 44 ετών.

Μάλιστα η μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν άνδρες.

Επικίνδυνες είναι επίσης και οι μετακινήσεις των πεζών και των ποδηλατιστών, αφού σε αυτές τις κατηγορίες αναλογεί το ένα τέταρτο των θυμάτων.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των νεκρών μοτοσικλετιστών άγγιξε το 31% στο σύνολο των θυμάτων, 14% ήταν πεζοί και μόνο 1% οι ποδηλάτες, καθώς δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός τους στους ελληνικούς δρόμους.

Επίσης 31% των θυμάτων ήταν οδηγοί Ι.Χ. και ένα 15% ήταν επιβάτες σε επιβατηγό όχημα.

Το κόστος των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας το 2009 αντιστοιχούσε στο 0,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή γύρω στα 1,2 δισ. ευρώ!

Ο διεθνής οργανισμός WHO εκτιμά, ότι μόνο το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού προστατεύεται επαρκώς με τις απαραίτητες νομοθετικές διατάξεις και εγκαλεί τις χώρες, να εφαρμόσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τις απαιτούμενες αλλαγές στη νομοθεσία τους.

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις