ΚΟΣΜΟΣ

Ενθρονίζεται ο νέος Πάπας

Παρών στην τελετή και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Σε μία πιο απλή μεν τελετή, αλλά με ογκώδη προσέλευση πιστών και την παρουσία αρκετών ξένων ηγετών, ενθρονίζεται την Τρίτη στον Άγιο Πέτρο ο νέος Πάπας Φραγκίσκος, τελώντας την πρώτη του ανοικτή θεία λειτουργία ως Ποντίφικας.

Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου έχουν γίνει υπαίθρια «επέκταση» του καθεδρικού ενώ στο Βατικανό έχουν ήδη φτάσει οι υψηλές ξένες αντιπροσωπείες· στα ελληνικά η ανάγνωση του Ευαγγελίου, το θυρεό που είχε ως επίσκοπος θα κρατήσει ο Φραγκίσκος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρών στην τελετή, ως πρώτος προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας σε ενθρόνιση στη Ρώμη από το σχίσμα του 11ου αιώνα.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν περίπου στις εννέα το πρωί (ώρα Ελλάδας), με τον νέο Πάπα να χαιρετά τους συγκεντρωμένους πιστούς στην πλατεία.

Έπειτα θα κατεβεί μόνο με τη συνοδεία μερικών ουνιτών επισκόπων (καθολικών του λεγόμενου «ανατολικού τύπου») στον υπόγειο χώρο της βασιλικής, κάτω από την Αγία Τράπεζα, όπου βρίσκεται το σκήνωμα του Αγίου Πέτρου και είναι θαμμένοι προηγούμενοι Ποντίφικες.

Έπειτα, θα ξεκινήσει η θεία λειτουργία. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι απλή -η διάρκειά της έχει μειωθεί στις δύο ώρες- αλλά με σεβασμό στην παράδοση.

Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί αυτή την φορά θα ψαλλούν μόνον στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά.

Ο θυρεός που θα αναλάβει ο νέος Ποντίφικας θα είναι ο ίδιος που είχε ως επίσκοπος, με την (αναγκαία) προσθήκη των Παπικών Συμβόλων.

Η ομιλία του έχει γραφτεί στα ιταλικά και υπάρχει η πιθανότητα, όπως συνέβη και τις περασμένες ημέρες, να προσθέσει, αυθόρμητα, ο ποντίφικας και φράσεις εκτός γραπτού κειμένου.

Παράλληλα, στη Ρώμη έχουν ήδη φτάσει οι ξένες αντιπροσωπείες.

Ο Φραγκίσκος συναντήθηκε ήδη με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, η οποία θα παρευρεθεί στην τελετή ενώ ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντιούλμα Ρούσεφ έχουν συναντηθεί με τον ιταλό πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτανό με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στη Ρώμη για την τελετή της ενθρόνισης του νέου Πάπα.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις