ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή στην Τσαριτσάνη! (video)

Επεισοδιακή η σημερινή εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα της πόλης

Με καθυστέρηση και μετ’ εμποδίων πραγματοποιήθηκε τελικά το μεσημέρι της Κυριακής στην Τσαριτσάνη η εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα της πόλης στις 12 Μαρτίου του 1943.

Ένταση δημιουργήθηκε εξαιτίας της πρόθεσης του βουλευτή Λάρισας της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου που έφτασε στο χώρο συνοδευόμενος από τρία τέσσερα άλλα μέλη του κόμματος να καταθέσει στεφάνι στο ηρώο της πόλης.

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί αλλά και οι φορείς της περιοχής καθώς και οι διοργανωτές της εκδήλωσης – Δήμος Ελασσόνας και Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης – απαίτησαν την απομάκρυνση των μελών της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι είναι ανεπιθύμητοι στην Τσαριτσάνη και ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν την κατάθεση στεφανιού από τους συνεχιστές αυτών που ευθύνονται για το ολοκαύτωμα πριν από 70 χρόνια.

Κάποια στιγμή τα πνεύματα οξύνθηκαν αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκδήλωση αρχικά αναβλήθηκε με πρωτοβουλία του εκ των διοργανωτών δήμου Ελασσόνας – προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση – και τελικά πραγματοποιήθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο αφού προηγήθηκε η αποχώρηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Η ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

«Ο θύτης καταθέτει στεφάνι για τα θύματα» ήταν το σχόλιο της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη με αφορμή τη σημερινή «εκδίωξη» της Χρυσής Αυγής από την εκδήλωση μνήμης εκτελεσθέντων αγωνιστών από τα ιταλικά στρατεύματα στην Τσαριτσάνη.

Συγκεκριμένα η κ. Διώτη δήλωσε τα εξής: «σήμερα ήταν ημέρα μνήμης με εκδηλώσεις και κατάθεση στεφάνων στην Τσαριτσάνη της Ελασσόνας. Στις 12 Μαρτίου 1943 τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν 45 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην Τσαριτσάνη και έναν χρόνο μετάν τον Αύγουστο του 1944, οι Γερμανοί εκτέλεσαν άλλους 5.

Σ” αυτήν την ημέρα μνήμης ενάντια στο φασισμό και τιμής στους νεκρούς, επέλεξαν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής του ν. Λάρισας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στην κεντρική πλατεία του μαρτυρικού χωριού. Ως τραγική ειρωνεία της ιστορίας που ο θύτης καταθέτει στεφάνι στα θύματα.

Ο λαός μας όμως έχει δώσει μάχες και νεκρούς για την ελευθερία του και για την δημοκρατία ενάντια στον άξονα και το φασισμό τότε, και δεν ξεχνά. Εκδίωξε τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής από το χωρίο, γιατί το θεώρησε καθήκον του να μην επιτρέψει τον χλευασμό στην μνήμη των νεκρών του.

Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας και να είμαστε αισιόδοξοι/ες ότι οι νοσταλγοί του χειρότερου εφιάλτη της πρόσφατης ιστορίας θα απομονωθούν πολύ γρήγορα από την ελληνική κοινωνία και τους αγώνες της.»

O ΧΡ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής δίνει τη δική του εκδοχή για το περιστατικό στην Τσαριτσάνη το πρωί της Κυριακής και προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «κατόπιν αιτήματος δεκάδων Συναγωνιστών μας-κατοίκων της ιστορικής και μαρτυρικής κοινότητος Τσαριτσάνης-, αλλά και επισήμου προσκλήσεως της Δημοτικής Αρχής Ελασσόνος, κλιμάκιο Συναγωνιστών με επικεφαλής τον Βουλευτή Λαρίσης, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε υπέρ των εκτελεσθέντων πατριωτών, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από ιταλογερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Με το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης το κλιμάκιο μετέβη στην πλατεία του χωριού για την προβλεπόμενη κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών. Εκεί ο κομμουνιστοκρατούμενος Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης (όποιος αναγνώσει το μηνιαίο του έντυπο θα καταλάβει) με τη στήριξη της κυρίας Διώτη – πέρα για πέρα αναρμόδιας βάσει Συντάγματος και Πρωτοκόλλων- απαίτησαν όπως απομακρυνθούμε από το χώρο του μνημείου.

Φυσικά αυτό δε συνέβη παρά μόνον όταν ο Δήμαρχος Ελασσόνος κ. Πασχόπουλος ανακοίνωσε από μικροφώνου ότι αποχωρεί από την εκδήλωση, με αποτέλεσμα ένας (παρα)μορφωτικός σύλλογος να αναλάβει την απόδοση τιμών σε μία εκδήλωση που αποτελεί αμιγώς κρατική υπόθεση των θεσμοθετημένων οργάνων.

Κορυφαία στιγμή όταν συγγενής εκτελεσθέντος διαμαρτυρήθηκε έντονα για την αναρμοδιότητα ορισμένων σχετικά με το ποιοι θα αποδώσουν τιμές ή όχι. Αλγεινή δε εντύπωση προκάλεσε εις εκ των πρωτοστατών στα έκτροπα, ο οποίος ξεχώριζε φέροντας εμφανώς το σφυροδρέπανο της σταλινικής θηριωδίας, το οποίο για όσους δε γνωρίζουν  έχει διά νόμου απαγορευθεί στη Ρωσία.

Ο συγκεκριμένος εάν βρισκόταν σήμερα σε χώρα της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. το μόνο που θα κατάφερνε θα ήτο η σύλληψή του και πριν από αυτή θα απολάμβανε τα πτύελα και το χλευασμό των πολιτών που ζήσανε το απάνθρωπο πρόσωπο του σοβιετικού καθεστώτος.

Τονίζοντας κουραστικά πλέον για όσους γνωρίζουν την ιστορία, όχι όμως για τους υπολοίπους, επαναλαμβάνουμε ότι ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν εκείνος που είπε το ΟΧΙ στους Ιταλούς φασίστες. Υπενθυμίζουμε στην ανεπαρκή μνήμη κάποιων ότι όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος το 1940 ο Ζαχαριάδης ων έγκλειστος των φυλακών Κερκύρας διεμήνυε ότι δε θα πρέπει να συμμετάσχουμε στον αστικοτσιφλικάδικο πόλεμο των μεγαλοαστών.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τότε η κομμουνιστική Ρωσία και η χιτλερική Γερμανία διά των υποργών τους Φον Ριμπρεντροπ και Μολότωφ είχαν υπογράψει σύμφωνο φιλίας και μη επιθέσεως. Γεγονότα που κανείς βέβαια δεν αναφέρει, διότι κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν και να διαγραφούν οι μαύρες σελίδες του κομμουνισμού.

Ο φασίστας εξάλλου Μουσολίνι (άραγε ποια η σχέση του κομμουνισμού με τη δημοκρατία;) υπήρξε ο μεγαλύτερος κομμουνιστής και αναρχικός της εποχής του (εξόριστος το 1904 για αναρχική δράση,έκδοση της εφημερίδος La lotta di classe-Tαξική Πάλη, αρχισυντάκτης της διεθνιστικής σοσιαλιστικής εφημερίδος Avanti). Τι έχουν να πούνε για αυτά οι ινστρούχτορες του Οδηγητή και της Κ.Ν.Ε.;

Αναφέρουμε δε ότι ο Βουλευτής, αλλά και ο Λαικός Σύνδεσμος ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο για να προασπίσουν την ιδέα του ελληνικού εθνικισμού. Σε κάθε επίσημη εκδήλωση θα δίνουμε το παρόν. Αν κάποιοι ενοχλούνται ας διοργανώνουν μόνοι τους ότι θέλουν. Ο κάθε ένας που έχει δώσει όρκους ας αναλάβει τις ευθύνες του και τις υποχρεώσεις του. Η συνέχεια θα δοθεί λίαν συντόμως.»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

(  newsroom onlarissa.gr )   

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις