ΛΑΡΙΣΑ

Καλλιέργεια σόγιας και ψυχανθών για τη διατροφή των μηρυκαστικών

Ημερίδα του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα στο ξενοδοχείο Imperial

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα που οργάνωσε ο νεοσύστατος  Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής ΘΕΣγάλα στο ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα με θέμα: «Καλλιέργεια Σόγιας και Ψυχανθών στη χώρα μας. Τρόποι εφαρμογής τους στη διατροφή των μηρυκαστικών».

Στόχος της ημερίδας ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων εμπλοκής όλων των φορέων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και όλων των ενδιαφερομένων, στην καλλιέργεια σόγιας και λοιπών ψυχανθών και την επακόλουθη αξιοποίησή τους στη διατροφή των μηρυκαστικών.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής κ. Βασίλειος Γκίκας, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες-παραγωγοί από το υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του να φτάνουν στους καταναλωτές ποιοτικά και φθηνά προϊόντα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα κ. Θανάσης Βακάλης επεσήμανε την ανάγκη να καταστεί ο πρωτογενής τομέας βιώσιμος. Κρίσιμο στοιχείο για τη διαδικασία αυτή αποτελούν οι Συνέργειες.

Κύρια στόχευση του ΘΕΣγάλα είναι η δημιουργία εκείνων των συνεργειών με όλους όσους επιθυμούν και μπορούν να στηρίξουν τη συμβολαιακή κτηνοτροφία και γεωργία, συμβάλοντας στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.

Ο κ. Βακάλης αναφέρθηκε και στις επόμενες ενέργειες του  ΘΕΣγάλα που στοχεύουν στον από κοινού με τους γεωργούς καθορισμό της τιμής του κριθαριού και τη σύναψη συμβολαίων αλλά και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων συμβολαιακής γεωργίας στην καλλιέργεια Σόγιας.

Τέλος τόνισε πως ο Συνεταιρισμός θα πραγματοποιήσει και άλλες ημερίδες προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων τόσο για τη Σόγια όσο και για άλλους τομείς ενδιαφέροντός τους.

Οι παριστάμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις που έκαναν  οι κ.κ Θεοφάνης Γέμτος καθηγητής της Γεωπονικής του Παν/μιου Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαξεβάνος Ερευνητής του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών, Δημήτρης Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρίας Pioneer Hi-Bred Hellas, Αναστάσιος Τσιάρας, κτηνίατρος, Δ/ντης Ζώνης Γάλακτος Θεσγάλα.

Στην ανοικτή συζήτηση που επακολούθησε και συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι Γαλακτοβιομηχανιών, των εταιριών Επεξεργασίας Σόγιας και Ζωοτροφών, της Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γεωπόνοι, Κτηνίατροι καθώς και Γεωργοί και Κτηνοτρόφοι, διερευνήθηκαν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της προοπτικής στην καλλιέργεια σόγιας και άλλων ψυχανθών,  δόθηκαν χρήσιμες πληροφορίες στους παρισταμένους για τον τρόπο καλλιέργειας, ενώ από πλευράς τους οι εταιρίες πιστοποίησαν την πρόθεσή τους για συνεργασία με όλους τους ενδιαφερομένους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις