ΕΛΛΑΔΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης»

Στο 23ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας

«Η επάνοδος της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης προϋποθέτει κυρίως την ακύρωση τους προγράμματος της ύφεσης, αλλά και μια γενναία απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας ως ποσοστού του ΑΕΠ. Όποιος αυτό δεν το βλέπει απλώς εθελοτυφλεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στο 23ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, δηλώνοντας παράλληλα την «ετοιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την «ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας».

«Σήμερα η Αριστερά είναι ανοικτή στις ιδέες, στο καινούριο, στην αναζήτηση, ενώ τα δόγματα έχουν περάσει στην απέναντι πλευρά, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κινούνται στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού» υπογράμμισε.

Ασκώντας σκληρή κριτική προς τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «έχουν ως μόνο πολιτικό σχέδιο για τη χώρα, το Μνημόνιο», συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πλήρως ενσωματωθεί και υποταχθεί στις προεκλογικές ανάγκες, αλλά και το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κ. Μέρκελ για την ελληνική προοπτική», το οποίο σχέδιο σκιαγράφησε ως μετατροπή της χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη, παραπέμποντας σε σχετική συνέντευξη του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, Πέτερ Κάιτελ.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup ανέστειλαν την οριστική και βιώσιμη λύση στην κρίση χρέους της χώρας και πως επιτρέπουν και στις πολιτικές δυνάμεις της σημερινής συγκυβέρνησης «να κερδοσκοπούν πολιτικά με την επιστροφή στη δραχμή, αποσταθεροποιώντας τη χώρα, αποτρέποντας τις ιδιωτικές επενδύσεις και τορπιλίζοντας την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας».

Αντίθετα, σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολιτικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο και που στη βάση του «θα αναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση» με τους εταίρους.

«Είμαστε έτοιμοι για να εφαρμόσουμε τις μεγάλες, προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει οριστικά από το τέλμα της ανακυκλούμενης κρίσης» τόνισε και προσέθεσε ότι αυτές τις μεταρρυθμίσεις μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τις εφαρμόσει, «γιατί εμείς δεν είμαστε στο μισθολόγιο της διαπλοκής, δεν είμαστε στη ‘λίστα Λαγκάρντ’ δεν είμαστε εξαρτημένοι, παρά μόνον από τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους, έως ότου η χώρα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, καθώς και Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος.

«Αντίθετα, οι πολιτικές δυνάμεις του Μνημονίου ζητούν την αλληλεγγύη των δανειστών μας για να μην αλλάξει τίποτα στη πολιτική που γεννά και αναπαράγει τη κρίση» ανέφερε και προσέθεσε ότι ζητούν να μην αλλάξει τίποτα στην κορυφή της πολιτικής και οικονομικής πυραμίδας, «για να διασωθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι της δημοσιονομικής εκτροπής» και «για την εδραίωση της πολιτικής επικυριαρχίας, αυτού που εμείς αποκαλούμε το ‘τρίγωνο της αμαρτίας’: χρεοκοπημένοι καναλάρχες, πολυπράγμονες τραπεζίτες και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα».

Αντίθετα με τα τρία κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, είπε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα των επενδύσεων, λέγοντας ότι «κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αναλάβει το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό ρίσκο της παραγωγικής επένδυσης, σε μια χώρα όπου την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση, αλλά το καρτέλ της διαπλοκής», το οποίο «λειτουργεί σε καθεστώς απόλυτου προστατευτισμού από το πολιτικό κατεστημένο», «νέμεται τα αναπτυξιακά κονδύλια», «νοθεύει τους κανόνες της αγοράς» και «αποτρέπει τις παραγωγικές πρωτοβουλίες».

Εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αντιπαραβάλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με τις δύο πολιτικές δυνάμεις, είπε πως «εκείνοι έχουν την τεχνογνωσία του καταστροφικού αδιεξόδου», «της αδιαφάνειας του πελατειακού κράτους, σε όλα τα επίπεδα και της οικονομίας» και «των καρτέλ», ενώ «εμείς φέρνουμε την τεχνογνωσία της ανατροπής των συνθηκών της κρίσης», «της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της ισονομίας», «της πλουραλιστικής οικονομίας, όπου ο δημόσιος, ο ιδιωτικός και ο κοινωνικός τομέας θα λειτουργούν συμπληρωματικά, θα συμπράττουν με όρους αμοιβαίου και κοινωνικού συμφέροντος και με αναπτυξιακές κοινοπραξίες στη βάση διακρατικών συμφωνιών».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, επίσης, υπέρ των παραγωγικών ιδιωτικών επενδύσεων, «όχι όμως και των αποκρατικοποιήσεων φυσικών μονοπωλίων και κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων», σημειώνοντας ότι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η ίδρυση δημόσιας επενδυτικής τράπεζας για τη «συντονισμένη προσπάθεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την αντιστροφή της ύφεσης».

Εξάλλου, αντιπαρέβαλε το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο με ένα «νέο, δίκαιο, απλό, διαφανές και αποτελεσματικό, που θα διευρύνει τη φορολογική βάση», μέσω, όπως είπε, της αύξησης των φορολογητέων κερδών.

Επιπλέον, μίλησε για ένα νέο πολιτικό σύστημα «απεγκλωβισμένο από τη λερναία ύδρα της διαπλοκής». «Στόχος μας να αποκόψουμε τον ομφάλιο λώρο που συνδέει το πολιτικό σύστημα με το παρασιτικό παρακράτος των ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης» πρόσθεσε.

Μίλησε, τέλος, για την «πλήρη οργανωτική αναδιάρθρωση του κράτους, με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας και αντιγραφειοκρατικής και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης του πολίτη».

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις