ΑΡΘΡΑ

Και στη Δημοκρατία υπάρχουν αδιέξοδα …

Μια από τις εκφράσεις που η δικιά μας γενιά της μεταπολίτευσης – αυτή που διαδέχθηκε την περιβόητη γενιά του πολυτεχνείου – άκουσε χιλιάδες φορές να εκστομίζεται από δεκάδες πολιτικούς τις περασμένες δεκαετίες ήταν το «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα»!

Αυτό φυσικά που η συντριπτική πλειοψηφία της γενιάς μου έχει πλέον αντιληφθεί με οδυνηρό τρόπο είναι ότι η παραπάνω έκφραση δεν είναι παρά μία ακόμη παρλαπίπα των τυχάρπαστων πολιτικών που βρέθηκαν να επηρεάζουν την πορεία αυτού του τόπου …

Στη μεταπολιτευτική δημοκρατία που σμίλεψαν οι συγκεκριμένοι πολιτικοί, όχι μόνο υπάρχουν αδιέξοδα – συνήθως μετά από δήθεν μονόδρομους – αλλά τους βαδίσαμε χωρίς αντίσταση κουτουλώντας μοιρολατρικά στο ντουβάρι!

Ένα από τα πρόσφατα αδιέξοδα της Δημοκρατίας μας είναι η αύξηση της επιρροής και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής.

Δεν είναι ώρα να αναδείξουμε τα αίτια και τις αφορμές εξάπλωσης αυτού του θλιβερού και επικίνδυνου φαινομένου – φτάνει νομίζω να επισημάνουμε ότι προηγήθηκαν σχεδόν είκοσι χρόνια αντίστοιχων φαινομένων με πολύ μεγαλύτερη κοινωνική απήχηση – παρά να εξετάσουμε τους βάλτους του σήμερα.

Είναι εντελώς άκαιρη και εν πολλοίς επικίνδυνη η προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, για τον απλούστατο λόγο ότι θα καταστεί ηρωοποιημένη στα μάτια των περίπου μισού εκατομμυρίου υποστηρικτών της και – κυρίως – στα μάτια των «μεραρχιών» των νέων παιδιών που σήμερα φαίνεται να αποδέχονται τις εγκληματικές της θεωρίες.

Όταν πριν από περίπου δέκα χρόνια, με αφορμή τους ξυλοδαρμούς ανθρώπων από μέλη της τότε απλής οργάνωσης, μια σειρά φορέων, οργανώσεων και κομμάτων της αριστεράς, συνεπικουρούμενοι από νομικούς και άλλους επιστήμονες, προπαγάνδιζαν υπέρ της αναγκαιότητας να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, το αίτημά τους δυστυχώς δεν εισακούστηκε.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η συστηματική, ειρηνική, οργανωμένη και συνεχής προσπάθεια του συνόλου της δημοκρατικής μας κοινωνίας να καταδείξει τα αίσχη στα οποία πιστεύουν οι νεοναζιστές, τις έκνομες ενέργειες στις οποίες συμμετέχουν ή υποθάλπουν, με την παράλληλη – συνειδητή – διδαχή στα σχολεία όλης της χώρας των δεινών που υπέστη η ανθρωπότητα από τους εμπνευστές αυτής της «ιδεολογίας».

Όσα είναι να υποστεί η χώρα από την έξαρση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής, δυστυχώς θα το υποστεί. Αργά αλλά σταθερά οφείλουμε να την αποδομήσουμε, μέχρι της εξαφανίσεώς της, όπως ακριβώς προέκυψε, δηλαδή με την ψήφο μας.

Επαναλαμβάνω όμως ότι απαιτείται συνολική και ειλικρινής προσπάθεια και όχι ταρατατζούμ όπως το χθεσινό του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μόλις πριν από μερικές μέρες από το βήμα της Βουλής αποκαλούσε την Χρυσή Αυγή … «μόδα»!

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις