ΛΑΡΙΣΑ

Δωρεάν σπιρομέτρηση στην Κεντρική Πλατεία

Η κίνηση «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ελληνική Πνευμονολογική Κλινική Εταιρεία οργανώνουν δωρεάν σπιρομετρικό έλεγχο την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου (4-8 το απόγευμα) και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου (9-1 το πρωί και 4-8 το απόγευμα) στην Κεντρική Πλατεία, στον πεζόδρομο της Κούμα.

Η σπιρομέτρηση που θα πραγματοποιηθεί από το προσωπικό της κινητής μονάδας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είναι μια εύκολη και ανώδυνη εξέταση σύντομης διάρκειας (συνήθως διαρκεί περίπου 5 λεπτά). Απαιτεί να πάρει κανείς βαθιά εισπνοή και στη συνέχεια να εκπνεύσει με δύναμη μέσα σε μια συσκευή που αποκαλείται σπιρόμετρο. Μετράει την χωρητικότητα των πνευμόνων και εκτιμάει το ποσοστό της χωρητικότητας που χάθηκε λόγω του καπνίσματος, και της ρύπανσης στους χώρους εργασίας ή του περιβάλλοντος. Είναι σχεδόν διαγνωστική της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και πολύ χρήσιμη για άλλα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι το βρογχικό άσθμα.

Είναι η πρώτη σύμπραξη των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας» με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την πραγματοποίηση προληπτικού ιατρικού ελέγχου. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται σε ανασφάλιστους, οικονομικά αδύναμους, αλλοδαπούς και μετανάστες , που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να είχαν πρόσβαση σε σπιρομετρικό έλεγχο. Αφορά κυρίως πρώην και νυν καπνιστές, άτομα που ταλαιπωρούνται από έντονο βήχα, που τους «κόβεται η ανάσα» μετά από γρήγορο περπάτημα, άτομα άνω των 35 ετών που ανησυχούν για την υγεία των πνευμόνων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση αυτή των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας» συμπίπτει με τον εορτασμό από τον ΟΗΕ της 5ης Δεκεμβρίου ως παγκόσμιας ημέρας εθελοντισμού.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις