ΛΑΡΙΣΑ

Απροσπέλαστα τα κτήρια, αφόρητη η κρίση για τα άτομα με αναπηρία

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφηκε σήμερα η κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας, στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας στο ΤΕΙ Λάρισας.

Η ημερίδα έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες και είχε ως αντικείμενο την εκπαίδευση και πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τα άτομα με αναπηρία.

Σε ότι αφορά το πρώτο, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Ράλλης Τσιουλάκης (αριστερά στη φωτογραφία) παρουσίασε την απόλυτη «γύμνια» του εκπαιδευτικού μας συστήματος: «τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν είναι προσβάσιμα, δεν έχουν προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό. Όλη όμως αυτή η προβληματική αγγίζει και το σύνολο των δημοσίων κτηρίων του δομημένου περιβάλλοντος που ζούμε. Τα περισσότερα δημόσια κτήρια είναι παντελώς απροσπέλαστα για τα άτομα με αναπηρία» εξήγησε για να φθάσει στη θλιβερή διαπίστωση πως «τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινή τους λειτουργικότητα και διαβίωση υστερούν σημαντικά σε σχέση με τους άλλους πολίτες».

Η ΚΡΙΣΗ ΠΙΕΖΕΙ ΤΑ ΑμεΑ

Εξαιρετική όμως είναι και η πίεση στα άτομα με αναπηρία λόγω της κρίσης. «Ένα μεγάλο μέρος είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους είναι εκτός αγοράς εργασίας» σημειώνει με νόημα ο κ. Τσιουλάκης ενώ καταλήγει πως «τα άτομα με αναπηρία είναι οι τελευταίοι που εντάσσονται στην αγορά εργασίας και ο πρώτοι που αποχωρούν από αυτή».

Και είναι προφανές από τα παραπάνω, πως ακόμη και τα άτομα με αναπηρία αποτελούν θύματα μίας πολιτικής που βασίζεται σε στατιστικές, αριθμούς και ποσοστά.

Newsroom onlarissa.gr / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις