ΛΑΡΙΣΑ

Η επίθεση Ιταλών και Γερμανών εναντίον της Ελλάδας

Συνεχίζονται οι διαλέξεις της Νεότερης Ιστορίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Λάρισας

Η διάλεξη της 5ης Δεκεμβρίου θα επικεντρωθεί αρχικά στη συνοπτική σκιαγράφηση των διπλωματικών προσανατολισμών της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1930, με ειδική αναφορά στην επιλογή της Αθήνας να ενταχθεί στη βρετανική σφαίρα επιρροής, προδιαγράφοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη στάση της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αναλυθεί επίσης η σταδιακή επιδείνωση των ελληνοϊταλικών σχέσεων, η οποία προδιέγραφε την εχθρική στάση της Ιταλίας έναντι της Ελλάδας. Το δεύτερο σκέλος της διάλεξης θα αφιερωθεί στην εξιστόρηση της έναρξης και στην εξέλιξη του ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-1941) και στην επικράτηση των ελληνικών όπλων σε αυτόν.

Η διάλεξη θα ολοκληρωθεί με αναλυτική αναδρομή στην πορεία καθυπόταξης της Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα, η οποία υπήρξε αποτέλεσμα της γερμανικής επίθεσης που εκδηλώθηκε τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1941 με τη μάχη της Κρήτης.

Οι διαλέξεις της Νεότερης Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Λάρισας πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από τις 5 έως τις 8 το βράδυ στο «Μικρό Θέατρο».

Αναλυτικά, τα επιμέρους σημεία της διάλεξης έχουν ως εξής:

•             Τα προεόρτια του πολέμου

•             Ο διπλωματικός προσανατολισμός του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου

•             Η ιταλική διείσδυση στην Αλβανία

•             Οι βρετανογαλλικές εγγυήσεις

•             Η διάρρηξη των ελληνοϊταλικών συμβατικών δεσμών

•             Η ένοπλη σύρραξη με την Ιταλία

•             Η απόφαση της ιταλικής επίθεσης

•             Η επιλογή της αντίστασης στους εισβολείς

•             Η απόκρουση της ιταλικής επίθεσης

•             Η καθυπόταξη στις δυνάμεις του Άξονα

•             Η απόφαση της γερμανικής επίθεσης

•             Τα όρια της βρετανικής συμπαράστασης

•             Η γερμανική εισβολή

•             Η πτώση της Ελλάδας: από τη μάχη των οχυρών στη μάχη της Κρήτης

Ο Αντώνης Κλάψης είναι διδάκτορας Διπλωματικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει Διπλωματική Ιστορία και Πολιτική Ιστορία των Βαλκανικών Λαών.

Έχει διδάξει Νεότερη Ελληνική Ιστορία, Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Έχει επιμεληθεί της ιστορικής τεκμηρίωσης του Αρχείου Επικαίρων του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου για τις περιόδους 1944-1967 και 1974-1982.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, με έμφαση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα συνέδρια.

Εγγραφές για το Β’ εξάμηνο

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται από τους πολίτες της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής στις εγγραφές για το δεύτερο εξάμηνο της Νεότερης Ιστορίας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι ανεξαιρέτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.

Το κόστος για 16 τρίωρες διαλέξεις διαμορφώνεται στα 50€ και στα 30€ σε Ανέργους, Πολύτεκνους, Φοιτητές, ΑμεΑ.

Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία των Πολιτών Εν Γνώσει από σταθερό τηλέφωνο στο 80.111.70.111 ή από κινητό στο 6980.21.86.21.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις