ΕΛΛΑΔΑ

Οι τράπεζες αντιδρούν στην επαναγορά των ομολόγων

Την Δευτέρα η επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος από το υπουργείο Οικονομικών

Κλειστά τα χαρτιά του, τουλάχιστον έως τη Δευτέρα που θα γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος, κρατά το υπουργείο Οικονομικών εν όψει της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων, ενώ σιγή ιχθύος τηρούν και οι τράπεζες για το εάν θα συμμετάσχουν ή όχι.

Αυτό ακριβώς ήταν το αντικείμενο της συνάντησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον Γιάννη Στουρνάρα, όπου πέρα από τις διευκρινίσεις που ζήτησαν και πήραν για το κείμενο της απόφασης του Eurogroup, άφησαν να εννοηθεί ότι η στάση που θα κρατήσουν, θα εξαρτηθεί από το ύψος του τιμήματος στη διαδικασία της επαναγοράς.

Την ίδια ώρα στελέχη του ΟΔΔΗΧ επισημαίνουν ότι η ίδια η δημοπρασία και οι όροι της πρόσκλησης, αποτελούν επί της ουσίας το μοναδικό όπλο στρατηγικής που διαθέτει η ελληνική πλευρά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην οριστεί εξαρχής το τίμημα για την επαναγορά, αλλά να υιοθετηθεί το αποκαλούμενο Δανέζικο Μοντέλο, όπου το τίμημα διαμορφώνεται με το τέλος της δημοπρασίας, αναλόγως της ζήτησης που υπάρχει.

Ήδη, αναλυτές και στελέχη hedge funds εκτιμούν ότι η τιμή μπορεί να οριστεί και πάνω από τα 35 σεντς, καθώς μια προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης του Eurogroup οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τιμή δεν είναι «κλειδωμένη» στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, δηλαδή στα 28 σεντς, αλλά η τιμή αυτή είναι στη πραγματικότητα το «κατώφλι» της δημοπρασίας.

Όσον αφορά, δε, στη χρονική διάρκεια της δημοπρασίας, στελέχη του ΟΔΔΗΧ δηλώνουν ότι το επιθυμητό είναι η πρόσκληση ενδιαφέροντος να μείνει ανοικτή για 5 ημέρες, εκτός εάν η ζήτηση είναι τέτοια, που τα διαθέσιμα κεφάλαια (13-14 δισ. ευρώ) εξαντληθούν νωρίτερα.

(iefimerida.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις