ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Τι μπορεί να σημαίνει το «τσούξιμο» κατά την ούρηση;

Απάντηση σε μερικές συχνές απορίες

Σας έχει συμβεί να θέλετε να ουρήσετε και να νιώθετε ένα τσούξιμο; Άλλες φορές να είναι παροδικό και άλλες να είναι έντονο σαν να έχετε ξυράφια στην ουρήθρα σας. Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Τι θα πρέπει να κάνει κάποιος άνθρωπος που δυσκολεύεται να ουρήσει από το τσούξιμο;

Το αίσθημα “τσουξίματος” ή “καψίματος” στην ούρηση ,προέρχεται από τον ερεθισμένο βλεννογόνο της ουρήθρας.

Το αίτιο μπορεί να είναι η κάκωση της ουρήθρας ή φλεγμονή της. Άλλες παθήσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Κάκωση μπορεί να προκαλέσει ένας μικρός λίθος , ένας εσωτερικός ή εξωτερικός τραυματισμός ,ή μία προηγούμενη ιατρική πράξη (καθετήρας ,κυστεοσκόπηση)

Η φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενη κάκωση, μετάδοση κατά την επαφή ,ή ανάπτυξη μυκήτων και άτυπων βακτηριδίων (συνθήκες υγιεινής). Πρόληψη αποτελούν η χρήση προφυλακτικού και ιδιαίτερα η φροντίδα των γεννητικών οργάνων με ήπια αντισηπτικά , προσέχοντας να μην αφήνουμε υγρασία (καλό στέγνωμα).

Συνήθως ο ερεθισμός της βαλάνου ή του κόλπου ,επηρεάζει και το έξω στόμιο της ουρήθρας.

Σε όλες τις περιπτώσεις ,χρειάζεται να συμβουλευτούμε ουρολόγο ,ο οποίος θα μας υποδείξει τον κατάλληλο έλεγχο και θεραπεία.

Σημεία που θα βοηθήσουν τη διάγνωση είναι η ταυτόχρονη ύπαρξη αίματος ,φαγούρας, περίεργης οσμής , κιτρινωπού ή άλλου εκκρίματος από την ουρήθρα.

Σχεδόν πάντα χρειάζεται γενική ούρων ,καλλιέργεια ούρων ,καλλιέργεια και άμεσο παρασκεύασμα ουρηθρικού εκκρίματος ,που γίνονται σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Η θεραπεία γίνεται με εξειδικευμένα για την περιοχή αντιβιοτικά ,σύμφωνα με το αντιβιόγραμμα της καλλιέργειας. Συχνά χρησιμοποιούμε και αλοιφές στην περιοχή της βαλάνου ή του κόλπου.

Η ουρήθρα είναι “ευγενής” και “ευαίσθητη” και έτσι πρέπει να της φερόμαστε!

Δημήτριος Μπορούσας, χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, www.borousas.gr

(iatropedia.com) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις