ΛΑΡΙΣΑ

Οργάνωση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις επιδιώκει η ΠΑΣΥ

Διαπιστώνοντας πως «Υπάρχει αγανάκτηση και αναβρασμός στην αγροτιά που όμως δεν πρέπει να εκτονωθεί σε αδιέξοδα μονοπάτια αλλά να γίνει δύναμη συσπείρωσης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων» συνεδρίασε σήμερα στη Λάρισα η πανελλαδική γραμματεία της ΠΑΣΥ.

Η διευρυμένη συνεδρίαση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της Λάρισας πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο, που όπως εξήγησε το μέλος της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας «πραγματοποιείται σε μια περίοδο που εντείνεται η βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ στα δικαιώματα και την ζωή των λαϊκών στρωμάτων».

Υπό αυτό το πρίσμα αποφασίστηκε η κάθε Γραμματεία να προετοιμάσει περιοδείες στελεχών της ΠΑΣΥ και συσκέψεις ή συγκεντρώσεις σε χωριά, ιεραρχώντας αυτά που έχουν αγωνιστική παράδοση και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ή σε περιοχές και χωριά που εμφανίζεται όξυνση σε ένα προϊόν και μπορούν να αναπτυχθούν κινητοποιήσεις.

Ο προγραμματισμός θα στοχεύει στην δραστηριοποίηση των γραμματειών της ΠΑΣΥ, την σύσταση ως το τέλος του χρόνου Γραμματειών ΠΑΣΥ σε Νομούς που σήμερα δεν υπάρχουν, την συσπείρωση ιδιαίτερα νέων αγροτών με τις θέσεις μας και την ουσιαστική συμμετοχή τους στο κίνημα.

Ως συνέχεια της πανελλαδικής κινητοποίησης 4&5 Νοέμβρη για την κτηνοτροφία και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στα Γιάννενα την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου με την προβολή της θέσης μας για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με αφορμή και το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Επίσης έχει ήδη προγραμματιστεί συγκέντρωση κτηνοτρόφων στον Λαγκαδά-Θεσσαλονίκης.

Επίσης προγραμματίζεται να γίνουν κινητοποιήσεις με καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις ΔΟΥ σε όλη την χώρα ενάντια στην άγρια φορολόγηση μας, θα βγει και ειδική ανακοίνωση για το φορολογικό.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Μεταξύ άλλων η ΠΑΣΥ διεκδικεί τα εξής:

1. Να πληρώσει ότι άμεσα οφείλει το κράτος στους αγρότες από αποζημιώσεις (εξισωτική, καταστροφές-ΠΣΕΑ, κά) και καμία μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ του 2012 .

2. Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί βαμβακιού από τον ΕΛΓΑ από τις ζημιές που προήλθαν από πράσινο σκουλήκι και να δοθεί ολόκληρη η συνδεδεμένη ενίσχυση σε όσους δεν πιάσουν το καθορισμένο πλαφόν παράδοσης βαμβακιού.

3. Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

4. Να εξασφαλιστούν άτοκα δάνεια με περίοδο χάριτος όσο κρατάει η κρίση στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο.

5. Να εξασφαλιστεί η εξόφληση των παραγωγών από βιομηχανίες και εμπόρους σε βαμβάκι, τομάτα, γάλα κ.λπ. που παραμένουν απλήρωτοι πολλούς μήνες.

6. Αφορολόγητο (τράνζιτ) πετρέλαιο στους αγρότες για την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση , όπως γίνεται με τους εφοπλιστές.

7. Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.

8. Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των “νόμιμων” και “παράνομων” παρακρατήσεων.

9. Αρνούμαστε να πληρώσουμε χαράτσια και πρόστιμα (ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Γεωτρήσεις κ.ά).

10. Αφορολόγητο εισόδημα 40.000,00 € για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000,00 € για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των ΑΕ και ΕΠΕ.

11.   Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.

12. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία.

13. Να επανέλθει ο ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νομό για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος.  ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα με πλήρη ασφάλιση, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο  100% της ζημιάς.

14. Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.

15.  Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση στα χαράτσια στα νοσοκομεία και στη συμμετοχή στα φάρμακα της εξέτασης και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών.

16. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς

17. Κρατικός Φορέας Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά, στραγγιστικά κ.ά.), σχολείων, νοσοκομείων.

18. Αναβάθμιση των Κρατικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων έρευνας για δωρεάν τεχνική και επιστημονική στήριξη του αγρότη.

19. Όχι στην διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση των υδάτινων πόρων που στόχο έχει την εναρμόνιση με την νέα ΚΑΠ που θα οδηγήσει σε μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων και ένταση της διατροφικής εξάρτησης της χώρας. Να μην ισχύσει η οδηγία 2000/60 της Ε.Ε που μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα και θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους παραγωγής.

20. Διατήρηση του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΛΒΙΖ).

21. Απελευθέρωση ιπποδύναμης και χωρητικότητας στα σκάφη παράκτιας και μέσης αλιείας, για δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και δημιουργίας ίσων ευκαιριών για όλους τους ψαράδες, με αφορολόγητο και σε επάρκεια πετρέλαιο.

22. Κατάργηση των αυθαίρετων περιορισμών σε αλιευτικά εργαλεία και θεσμοθέτηση αποζημιώσεων σε μηχανολογικό και αλιευτικό εξοπλισμό, εξαιτίας απρόβλεπτων φυσικών κινδύνων όπως έκτακτα καιρικά φαινόμενα, επιθέσεις  από θαλάσσια θηλαστικά κ.ά

23. Ριζική αλλαγή του προσανατολισμού και της κατανομής των  αλιευτικών κονδυλίων, έτσι ώστε να ενισχύονται οι μικρομεσαίοι ψαράδες και οι συνεταιρισμοί τους, η συλλεκτική αλιεία και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, όπως αλιευτικά καταφύγια, ιχθυόσκαλες, αλιευτικοί σταθμοί κ.ά

24.Νομιμοποίηση και παροχή δωρεάν της υποδομής ηλεκτροδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων.

25.      Να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικείων  που στόχο έχει να κάμψει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, να τρομοκρατήσει και ποινικοποιεί τους αγώνες. Να γίνει παραγραφή με πολιτική απόφαση της Βουλής όπως το 1999.

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις