ΕΛΛΑΔΑ

Έφτασε η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα

Ποια είναι τα τρία πιθανά σενάρια

Σε «ημέρα της κρίσης» εξελίσσεται η Δευτέρα για την κυβέρνηση, καθώς ένα αδιέξοδο διαρκείας και μια νέα εμπλοκή μπορεί να βάλουν φωτιά στο εσωτερικό σκηνικό και να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης για μια αναπτυξιακή αντεπίθεση, εντός κι εκτός συνόρων.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, σύμφωνα με τα «Νέα» ευελπιστούν ότι στη νέα συνεδρίαση το αδιέξοδο θα ξεπεραστεί και θα «τρέξουν» αμέσως οι διαδικασίες για την εκταμίευση τουλάχιστον της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά το χθεσινό ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής μίλησε για πρόοδο σε όλα τα μέτωπα.

Το κλίμα αισιοδοξίας ενισχύουν και οι πληροφορίες για έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα το βράδυ, προκειμένου να προετοιμαστεί η κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας και να εξεταστεί ένα πλαίσιο προτάσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι οποίες θα μπορούσαν να κάμψουν και τις ενστάσεις του ΔΝΤ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η τηλεδιάσκεψη σήμερα το βράδυ – εκτός από το μήνυμα που εκπέμπει ότι όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι επείγονται για άμεση εξεύρεση λύσης – αποτελεί και μια παραδοχή από την πλευρά της ευρωζώνης ότι στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης  εμφανίστηκε απροετοίμαστη και δεν είχε αντιληφθεί και στο Βερολίνο.

Tο Μέγαρο Μαξίμου πάντως εν αναμονή του νέου Eurogroup, βρίσκεται αντιμέτωπο με τρία σενάρια.

Το πρώτο σενάριο είναι και το θετικό. Εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου και καταβολή των υπόλοιπων 13 δισ. εντός του Ιανουαρίου.

Έτσι κρατά εντός χρονοδιαγράμματος τον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς θα προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα εξοφληθούν αμοιβές του Δημοσίου σε ιδιώτες και από την Άνοιξη του 2013 θα μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για αναπτυξιακές παρεμβάσεις και προσέλκυση επενδύσεων.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την καταβολή των 31,5 δισ. σε 2δόσεις και αόριστο χρονοδιάγραμμα για το υπόλοιπο ποσό. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο βρίσκεται στα υπό εξέταση σενάρια, κυρίως λόγω της γερμανικής εμμονής σε μια αυστηρή επιτήρηση.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μια εξέλιξη που κρατά τη χώρα καθηλωμένη χώρα, κάνουν λόγο για επιτήρηση και για εξέλιξη που αποτελεί τροχοπέδη στην υλοποίηση ενός σχεδίου ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Το τρίτο είναι και το χειρότερο σενάριο που ξορκίζει ο πρωθυπουργός. Να πάμε δηλαδή σε μια νέα αναβολή. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη προειδοποιήσει τους δανειστές ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, επικαλούμενος την αρνητική ψυχολογία που δημιουργεί στο εσωτερικό και στις αγορές.

Επιπλέον, ακινητοποιεί και αποσυντονίζει την κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ δημιουργεί κινδύνους για κοινωνικές εκρήξεις, καθώς η ελληνική κοινωνία θα αισθάνεται εξαπατημένη.

(iefimerida.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις