ΚΟΣΜΟΣ

Το δρόμο της Ελλάδας παίρνει και η Κύπρος

Σε συμφωνία κατέληξαν οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και Τρόικας

Σε συμφωνία κατέληξαν οι  διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα για το κυπριακό Μνημόνιο και αυτό που απομένει είναι η ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών για την υπογραφή του Μνημονίου.

«Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και πάντοτε έχοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόικα», είχε δηλώσει χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταλυτικό ρόλο στο να επέλθει συμφωνία και να γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση διαδραμάτισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Ανώτερος Διευθυντής της Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, επιδίδοντας νωρίτερα την Πέμπτη τον προϋπολογισμό του 2013 στον πρόεδρο της Βουλής, επισήμανε ότι «ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά είχαμε να ενσωματώσουμε στον προϋπολογισμό και τις πρόνοιες τις οποίες έχουμε περίπου συμφωνήσει μαζί με την ομάδα της τρόικα.

» Είναι μια ασυνήθιστη διαδικασία και ελπίζουμε ποτέ να μην ξαναχρειαστεί να γίνει, αλλά έχει γίνει δουλειά, είναι έτοιμη, και με ικανοποίηση είμαστε τώρα σε θέση αν σας παραδώσουμε τον προϋπολογισμό».

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα μπορέσει το 2015 να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για μείωση του ελλείμματος στο 1,6% με βάση τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέρχεται στο 4,4% το 2013 και στο 3,2% το 2014.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 92% του ΑΕΠ το 2013 και το 95% 2014 και το 2015.

(skai.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις