ΛΑΡΙΣΑ

Μονόδρομος η χρήση νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση του νερού στη Θεσσαλία

Μόνον η εξέλιξη της επιστήμης μπορεί να δώσει βοήθεια στο μείζον θέμα της ορθολογικής  χρήσης του νερού στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ.

Η σχετική ημερίδα που έλαβε χώρα την Παρασκευή στη Λάρισα ήταν εξόχως διαφωτιστική: ακόμη και σε ένα μοναδικό χωράφι, η συμπεριφορά του αγρότη ως προς την άρδευση πρέπει να είναι διαφορετική για να επιτευχθεί αφενός η οικονομία στο νερό και αφετέρου η μέγιστη δυνατή απόδοση της καλλιέργειας!

Η εξήγηση του προϊσταμένου του Ινστιτούτου Χρήστου Τσαντήλα είναι η εξής: «Δεν παίρνουμε υπόψη τις διαφορές που έχει ένα χωράφι από θέση σε θέση. Με τις νέες τεχνολογίες μπορούμε αυτές τις διαφορές να τις καταγράψουμε και ανάλογα με τις ζώνες που θα δημιουργηθούν σε ένα αγρό να έχουμε διαφορετική διαχείριση, να ποτίζουμε με διαφορετικές ποσότητες νερού. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούμε νερό, γιατί δίνουμε αυτό που χρειάζεται, αλλά και ανεβάζουμε την απόδοση γιατί δε σημαίνει πάντα ότι όσο πιο πολύ νερό εφαρμόσουμε, τόσο πιο πολύ απόδοση θα έχουμε».

Απλή λογική που με την προσθήκη της τεχνολογίας μπορεί να δώσει διέξοδο στη λειψυδρία που απειλεί τον θεσσαλικό κάμπο.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο κ. Τσαντήλας τόνισε πως «είναι επιτακτική ανάγκη πια να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Δε γίνεται χωρίς αυτές να κάνουμε καλή διαχείριση του νερού».

Newsroom onlarissa.gr / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις