ΕΛΛΑΔΑ

Έντονες διαφωνίες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό στη Σύνοδο Κορυφής

Συνεχίζεται το μεσημέρι της Παρασκευής

Το μεσημέρι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες  για τον κοινοτικό  προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.

Οι  ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσήλθαν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής τα μεσάνυχτα της Πέμπτης,  μετα από τρίωρη καθυστέρηση και εν μέσω απειλών για βέτο, για να διακόψουν τις συζητήσεις μετα από περίπου μιάμιση ώρα.

Αρκετά μετριοπαθής εμφανίστηκε στις εισαγωγικές δηλώσεις του ο  πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος έδωσε στους αρχηγούς κρατών νέο τροποποιημένο κείμενο που προβλέπει μείωση των κονδυλίων.

Όπως είπε, “για να γίνουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα, χρειάζονται πολιτικές επιλογές κι αυτό είναι επώδυνο”. Για τον λόγο αυτό ζήτησε λογική και ρεαλισμό.

Επεσήμανε ότι η πρότασή του εστιάζει στις θέσεις εργασίας και στην ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές και σε διάφορους οικονομικούς τομείς σχετικά με την έρευνα και τις επενδύσεις.

Επιφυλάξεις για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασαν κατά την έλευσή τους στη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.

Η Ανγκελα Μέρκελ, μάλιστα, δήλωσε μετα την διακοπή των εργασιών ότι μένει ακόμη πολύς δρόμος στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό κι ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων.

“Το Παρίσι δεν είναι ακόμη ικανοποιημένο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ”, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ανέφερε ότι συζήτησε με την Γερμανίδα καγκελάριο το θέμα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες.

(skai.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις