ΤΑΞΙΔΙΑ

Ξεκινά την Πέμπτη η Philoxenia 2012

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες για την 28η Philoxenia που ξεκινά αύριο Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη ακούστηκαν περίπου τα ίδια με κάθε άλλη χρονιά. Δηλαδή πόσο ωραία είναι η χώρα μας, τι μεγάλες δυνατότητες έχει για τουριστική ανάπτυξη, τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί τουριστικά, αλλά κανείς δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί όλα αυτά δεν γίνονται με αποτέλεσμα αυτός ο θησαυρός που λέγετε Ελλάδα να μένει ανεκμετάλλευτος ή στην καλύτερη περίπτωση να πωλείται ως άνθρακας. Άλλωστε την απάντηση δεν την περιμέναμε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου αλλά βρίσκεται στους μαθητευόμενους μάγους που μετά από κάθε ανασχηματισμό κατακλύζουν το υπουργείο τουρισμού και τις άλλες υπηρεσίες, ακυρώνοντας το έργο των προκατόχων τους και αρχίζοντας από την αρχή με φαιδρά τις περισσότερες φορές αποτελέσματα.
Κατά τ’ άλλα τα πιο ενδιαφέροντα που ακούστηκαν στην χθεσινή συνέντευξη ήταν:

1. Η φετινή Philoxenia χτυπημένη και αυτή από την κρίση δεν θα έχει το μέγεθος που είχαμε συνηθίσει να την βλέπουμε ωστόσο θα είναι κατιτίς μεγαλύτερη από την περσινή σε εκθέτες και χώρο.

2. Ο προσανατολισμός της είναι φέτος περισσότερο επαγγελματικός με πολλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των εκθετών και των προσκεκλημένων επαγγελματιών του τουρισμού ανάμεσα στους οποίους ακόμη και εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής UEFA.

3. Τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό είναι καλά. Προβλέπετε για το 2013 αύξηση 15% από την Αγγλία ενώ από την Γερμανική αγορά υπάρχει αύξηση 10% στην δρομολόγηση πτήσεων τσάρτερ προς την Ελλάδα για το επόμενο καλοκαίρι. Ωστόσο αυτά από μόνα τους δεν λένε τίποτε αν στην χώρα δεν επικρατήσει σταθερότητα και ομαλότητα καθώς ο τουρισμός απαιτεί καλή ψυχολογία.. Αν δεν συμβεί αυτό οι περισσότερες από αυτές τις κρατήσεις θα κατευθυνθούν προς αλλού και οι περισσότερες στη Τουρκία.

4. Τα μεγαλύτερα προβλήματα του τουρισμού πέρα από την πολιτική και κοινωνική ομαλότητα παραμένουν η βίζα και ο υψηλός συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση που μας κάνει λιγότερο ανταγωνιστικούς σε σχέση με τις άλλες χώρες της περιοχής.

5. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα κάνει η υπουργός τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη ωστόσο δεν θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία της έκθεσης και ήδη ακούγονται πολλά για ποιο λόγο η υπουργός δεν θέλει να βρεθεί ενώπιον των δημοσιογράφων για να απαντήσει σε ερωτήσεις.

6. Για την Θεσσαλονίκη οι διανυκτερεύσεις των τουριστών κινούνται πτωτικά και η χρονιά θα κλείσει με πτώση 10 έως 14%. Τις αιτίες όλοι τις ξέρουν αλλά κανείς από τους αρμόδιους δεν θέλει να τις πει δημόσια για να μην αρχίσουν πάλι να πλακώνονται μεταξύ τους.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 22/11:                   11.00-20.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/11:           11.00-20.00
MONO ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ 
ΣΑΒΒΑΤΟ 24/11:                 11.00-20.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 25/11:                   11.00-18.00
ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ:      5,00€
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις