ΛΑΡΙΣΑ

«Κατάργηση των χαρατσιών στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας»

Κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου το πρωί της Τετάρτης στο Γενικό και το Πανεπιστημιακό νοσοκομεία της Λάρισας

Κινητοποίηση πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 21/11/2012, το Ε.Κ.Ν.Λ στο Γενικό και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με κεντρικό αίτημα την κατάργηση των χαρατσιών στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και την καθιέρωση αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας που θα παρέχει σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας σε όλο το λαό.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό υλικό που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης, «η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας έχει επιδεινωθεί δραματικά εξ’ αιτίας των αντιλαϊκών μέτρων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και συνεχίζει και η σημερινή (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική κρίση υπέρ του κεφαλαίου και κατά του λαού.

Η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία, έχει δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα στους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε πολλούς, ακόμα και αδυναμία να εξασφαλίσουν και τις πενιχρές παροχές για υγεία, πρόνοια, φάρμακα, επιδόματα ΑMΕΑ και χρονίως πασχόντων, αλλά και ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό για τα νοσοκομεία, τα Κ.Υ και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση στις 7 Νοέμβρη, επιβάλει νέα χαράτσια για το λαό και στην υγεία.

•             Το χαράτσι των 5 ευρώ στα νοσοκομεία από 1/1/14 αυξάνεται στα 25 ευρώ!

•             Επιβάλλεται εισφορά 1 ευρώ σε κάθε συνταγή που θα πάμε να εκτελούμε στο φαρμακείο, με πρόσχημα την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.

•             Διπλασιάζονται οι εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ για την υγεία από 14, 65 ευρώ σε 25,87 ευρώ το μήνα.

•             Καθιερώνεται ένας «κλειστός προϋπολογισμός» για τους φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης όσον αφορά τη μηνιαία φαρμακευτική περίθαλψη που δεν θα ξεπερνά τα 240 εκατομμύρια ευρώ.

•             Στα μέτρα για τα φάρμακα προβλέπεται μόνο 15% συνταγογράφηση από τους γιατρούς επωνύμων φαρμάκων και τα υπόλοιπα με βάση τη δραστική ουσία.

Όλες οι κυβερνήσεις που δικαιολογούν τις περικοπές με το πρόσχημα της «πάση θυσία παραμονής στην Ε.Ε», από τη μια θυσιάζουν την υγεία του λαού σε συνθήκες έκρηξης της ανεργίας, επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων, εξαθλίωσης με μισθούς και συντάξεις πείνας και από την άλλη περιορίζουν και εμπορευματοποιούν ό,τι απέμεινε από το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενισχύουν την επιχειρηματική δράση.

Μπροστά στη δραματική κατάσταση, το ΕΚΝΛ καλεί τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, να μπούνε στον αγώνα, για δωρεάν υπηρεσίες υγείας και φάρμακα για όλο το λαό, μέσα από τα σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές για:

             ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ 15% ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

             ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

             ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ.

             ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ, ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, ΤΩΝ Κ.Υ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ».

             ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΥΓΕΙΑΣ.

             ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις