ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία στη Γάζα έπειτα από οκτώ ημέρες εχθροπραξιών

Σε ισχύ από τις 9 το βράδυ της Τετάρτης

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας -έπειτα από οκτώ ημέρες εχθροπραξιών και μία βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ που επανέφερε μνήμες από το παρελθόν- ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής διπλωματίας της Αιγύπτου και των ΗΠΑ στο Κάιρο. Η εκεχειρία τίθεται σε ισχύ από τις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), και το ζητούμενο είναι εάν θα αντέξει στο χρόνο.

Η ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας ήλθε από τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ, ο οποίος επισήμανε πως οι διπλωματικές προσπάθειες «οδήγησαν σε συνεννόηση για να σταματήσουν τα πυρά, να αποκατασταθεί η ηρεμία και να σταματήσει η αιματοχυσία».

Μιλώντας για μία εκεχειρία που έρχεται σε «κρίσιμη στιγμή» για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αιγυπτιακή μεσολάβηση για τη διπλωματική διέξοδο στην κρίση.

Η βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ, το πρώτο χτύπημα στην οικονομική πρωτεύουσα του Ισραήλ από το 2006, είχε απειλήσει νωρίτερα να εκτροχιάσει τις προσπάθειες εκεχειρίας, δημιουργώντας φόβους ότι θα διαψευστούν οι εκτιμήσεις για επικείμενη εκεχειρία, όπως συνέβη και με το θρίλερ που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Μετά την επίθεση στο Τελ Αβίβ ακολούθησαν νέες αεροπορικές στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία μέτρησε την Τετάρτη 13 θύματα, και συνολικά από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης περισσότερους από 140 νεκρούς -ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά. Από ισραηλινής πλευράς, πέντε είναι τα θύματα από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Τα εύσημα δίνει στην Αίγυπτο η Χίλαρι Κλίντον

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήρε το ρόλο της Αιγύπτου, αναφέροντας ουσιαστικά πως επιβεβαιώνει το ρόλο της ως «ακρογωνιαίος λίθος της περιφερειακής ασφάλειας και ειρήνης». Αισθητή ήταν, πάντως, η απουσία του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι από τη συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο.

Για τη διατήρηση της εκεχειρίας οι επιθέσεις με ρουκέτες πρέπει να τερματιστούν και η ηρεμία ευρύτερα πρέπει να επιστρέψει, είπε η Κλίντον για να συμπληρώσει πως «δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο για τη δίκαιη και διαρκή ειρήνη». Σε λεπτομέρειες για τη φύση και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν υπεισήλθε.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τους εταίρους τους στην περιοχή για να εδραιωθεί η πρόοδος, να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας και να έχουν ασφάλεια οι πολίτες του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωνε τη συμφωνία, λέγοντας ότι αποδέχθηκε την εκεχειρία κατόπιν διαβούλευσης με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοινώθηκε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε στον Αμερικανό πρόεδρο «έτοιμος να δώσει μια ευκαιρία στην εκεχειρία», εντούτοις προειδοποίησε πως ενδέχεται να χρειαστεί πιο σκληρή δράση εάν η εκεχειρία αποτύχει.

Ανακοίνωση εκδόθηκε και από το Λευκό Οίκο, η οποία αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επικρότησε την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επανέλαβε την αμερικανική δέσμευση στην ασφάλεια του Ισραήλ και δεσμεύτηκε να αναζητήσει κονδύλια για ένα κοινό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας.

Όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επίκεινται ανακοινώσεις στον Τύπο από τους Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και τον υπουργό Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με το Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη συμβολή του στη διπλωματική προσπάθεια.

Ασαφές το πλαίσιο της συμφωνίας

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ακόμη σαφείς. Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει το τέλος των «στοχευμένων δολοφονιών» εκ μέρους του Ισραήλ, τη διευκόλυνση τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων, αλλά όχι άρση του αποκλεισμού της Λωρίδα της Γάζας.

Τα ισραηλινά αιτήματα περιλάμβαναν τον τερματισμό των εχθρικών πυρών από τη Γάζα και διεθνείς προσπάθειες για να εμποδιστεί ο επανεξοπλισμός της Χαμάς. Από τη δική της πλευρά, η οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα ζητούσε το τέλος των στοχευμένων δολοφονιών και άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Κατά πληροφορίες του Guardian η συμφωνία που συνήφθη στο Κάιρο απαιτεί από το Ισραήλ να θέσει τέλος στις «εισβολές και τις δολοφονίες», αλλά δεν καλύπτει πιο μακροπρόθεσμα ανθρωπιστικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Οι Παλαιστίνιοι ήλπιζαν πως θα ακολουθούσε την εκεχειρία η άρση ή η χαλάρωση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει την τελευταία πενταετία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ούτε και είναι σαφές εάν η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να προβεί σε κινήσεις για να ελέγξει τη ροή των όπλων που διέρχονται μέσω τούνελ από την επικράτειά της στη Γάζα. Το Ισραήλ επέμενε ότι θέλει την κινητοποίηση της Αιγύπτου προς αυτή την κατεύθυνση.

(in.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις