ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αγιοβασιλιάτικα… παρατράγουδα στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας! (VIDEO)

Σε μία… αναμενόμενα επεισοδιακή συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο Λαρισαίων με την ψήφο της πλειοψηφίας αποφάσισε την ανάθεση σε ιδιώτη του «Χωριού του Άϊ Βασίλη» στη σκεπαστή της Νεάπολης.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο κ. Μπανιός απείχε από την ψηφοφορία καίτοι συμμετείχε στη συνεδρίαση, ενώ αναμενόμενα ψήφισε κατά της πρότασης της δημοτικής αρχής ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης Κώστας Σαμουρέλης (είχε ταχθεί κατά ευθύς εξ’ αρχής). Aπό την αντιπολίτευση – επίσης ήταν γνωστό – είπε το «ναι» και ο Γιώργος Μπαρτζώκης.

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου είχε γεμίσει ασφυκτικά μισή ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης (!) από υποστηρικτές του «Χωριού» αλλά και εμπόρους. Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Τζήκας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Γιώργος Τσιαπλές, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ντίνος Διαμάντος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων του Ιστορικού Κέντρου Γιάννης Μότσιος.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Από το πρώτο… δευτερόλεπτο κιόλας της συνεδρίασης η ατμόσφαιρα μύριζε… μπαρούτι, ενώ για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης – σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα – το συμβούλιο θύμιζε… καφενείο, αφού το λόγο έπαιρνε αυθαίρετα όποιος… αισθάνονταν την ανάγκη.

Αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν η δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης αφού η κατάσταση παραλίγο να βγει εκτός ελέγχου.

Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΙ ΟΙ… ΦΟΥΣΚΩΤΟΙ!

Το συμβούλιο παραλίγο να παρεκτραπεί όταν υπήρξε έντονος διάλογος ατόμου που φέρεται να είναι από το χώρο του ιδιώτη (καθώς μιλούσε με οικονομικά στοιχεία της επένδυσης) με πολίτη που έσπευσε να δώσει στοιχεία για το ύψος του αντιτίμου που ζητείται για να υπενοικιαστούν τα «σπιτάκια» στην σκεπαστή. Στην έντονη κουβέντα ενεπλάκησαν και οι έμποροι ενώ από πλευράς εμπόρων ο κ. Φάνης Χατζηγρίβας ρωτούσε  έντονα το προεδρείο «ποιοι είναι οι φουσκωτοί» που τους έχουν περιτριγυρίσει!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΕΛΕΙΠΕ Ο ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ

Οι εντάσεις ξεκίνησαν με το… «καλημέρα» στο άκουσμα της είδησης πως θα απουσίαζε ο δήμαρχος Λαρισαίων λόγω «ανελαστικών υποχρεώσεων» όπως χαρακτηριστικά είπε ο αναπληρωτής δήμαρχος Σπύρος Μπαρμπούτης.

Αμέσως οι έμποροι ξέσπασαν σε ειρωνικά χειροκροτήματα ενώ ο κ. Τζίκας σχολίασε πως ο δήμαρχος «προσβάλει την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς. Το ήξερε ο δήμαρχος και απουσιάζει δια της μεθόδου που γνωρίζει εκείνος κι εσείς» εξήγησε.

ΔΕΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΑΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Ντόρος δημιουργήθηκε και όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μητσιός ζήτησε να επικυρωθούν πρακτικά πρότερων συνεδριάσεων. Η «Λαρισαίων Πόλις» αρνήθηκε την επικύρωση, επιμένοντας πως το επίμαχο συμβούλιο της ανάθεσης ήταν «συμβούλιο φάντασμα». Μάλιστα, ο κ. Καραμπάτσας ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της επικύρωσης των πρακτικών, όπως και έγινε για να περάσει κατά πλειοψηφία.

ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ… ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ!

Για αρκετή ώρα το σώμα ασχολήθηκε με το θέμα των δημοτικών συμβουλίων που γίνονται «δια περιφοράς», δηλαδή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ο κ. Μπαρμπούτης σημείωσε πως αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, ενώ αργότερα ειπώθηκε πως μόνον φέτος έχουν γίνει 47(!) δια περιφοράς συνεδριάσεις του σώματος, όταν πέρυσι δεν ξεπέρασαν τις 5!

Από πλευράς αντιπολίτευσης ο κ. Σούλτης απάντησε πως η παράταξή του συνέβαλε με αυτό τον τρόπο στη διευκόλυνση των θεμάτων για να προσθέσει πως «από τούδε και στο εξής απαιτούμε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. να τηρεί με αυστηρή τυπικότητα τους κανόνες του δημοτικού Συμβουλίου. Δε θα δεχθούμε κανένα δια περιφοράς συμβούλιο».

Ο κ. Καλογιάννης μίλησε για τακτική που εφαρμόζεται εδώ και 30 χρόνια. «Κάθε συμβούλιο κοστίζει χιλιάδες ευρώ. Ξεφύγαμε όμως από το απολύτως αναγκαίο και πραγματικά έγινε καθεστώς να παίρνουμε αποφάσεις δια περιφοράς. Αυτό ο πρόεδρος πρέπει να το αλλάξει» υποστήριξε.

Από τη «Δημοτική Συνεργασία» αφέθηκαν αιχμές κατά της Λαρισαίων πόλης για την αμφισβήτηση της νομιμότητας του δια περιφοράς συμβουλίου καθώς η παράταξη είχε πάρει μέρος στο συμβούλιο.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Η αρχική απόφαση της ανάθεσης στον ιδιώτη πάντως, ανακλήθηκε με την ψήφο της συμπολίτευσης, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μην αναγνωρίζοντας την επίμαχη συνεδρίαση, δήλωσε απούσα στην ψηφοφορία.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ…

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της δημοτικής αρχής ο κ. Μπαρμπούτης επανέλαβε πως πρόθεση του δήμου «είναι να δημιουργηθεί μία εορταστική ατμόσφαιρα σε όλη την έκταση της πόλης. Να μείνουν οι Λαρισαίοι στη Λάρισα και να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κόσμο από τις περιοχές γύρω από την πόλη. Η πρόταση, συνέχισε, είναι συμφέρουσα για τον δήμο, για το καλό της πόλης, για το καλό όλων των συμπολιτών και όχι ορισμένες ομάδες συμπολιτών.

Η απάντηση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και τους εκπροσώπους των εμπόρων ήταν πως η συγκεκριμένη δράση έγινε χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση αλλά και θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στον εμπορικό κόσμο στο κέντρο της πόλης σε μία κρίσιμη περίοδο όπως αυτή των εορτών.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

Σφοδρή κριτική ασκήθηκε τόσο από τους εμπόρους όσο και από τη δημοτική αρχή για το πολύ χαμηλό μίσθωμα (1.000 ευρώ) για τα 10.000τ.μ. της Νεάπολης, αλλά και για τα «αλμυρά» εισιτήρια για τα παιδικά παιχνίδια που φθάνουν τα 2,5 ευρώ στην κεντρική πλατεία.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπαρμπούτης αλλά και ψηφίστηκε αργότερα, το μίσθωμα για τη σκεπαστή της Νεάπολης ανέβηκε στα 12.000 ευρώ, ενώ για την κεντρική πλατεία ανέρχεται στα 3.000 ευρώ. Τα δε εισιτήρια των παιχνιδιών είναι 2 ευρώ στη σκεπαστή και 1,5 στην κεντρική πλατεία (καίτοι υπήρχε ανακοίνωση για 2,5 ευρώ έξω από το ταμείο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες).

1,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ!

Εντύπωση όμως προκάλεσε η μελέτη που κατέθεσε στο προεδρείο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ντίνος Διαμάντος που καταδεικνύει πως το κόστος της επένδυσης του ιδιώτη δεν ξεπερνά τα 400.000 ευρώ, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα ανέρχονται σε έως 1,5 εκ. ευρώ! Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

“ΕΙΣΤΕ ΨΕΥΤΕΣ”

Με τη φράση «είστε ψεύτες» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Πολυμέρου, παρουσίασε στο σώμα μισθωτήριο που όπως ισχυρίστηκε, καταδεικνύει πως στη σκεπαστή αγορά θα υπάρξουν και εμπορικές δραστηριότητες ανταγωνιστικές προς το κέντρο (πώληση ειδών ρουχισμού).

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ

Οι έμποροι πάντως αναμένεται να συνεχίσουν τη «μάχη» για να μην λειτουργήσει το χωριό και αύριο συνεδριάζουν για να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Απόστολος Ράιδος / ΦΩΤΟ – VIDEO: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις