ΛΑΡΙΣΑ

Ρυπογόνος βόμβα αναζητά διαχειριστή!

Ξεχείλισε ο κάδος συσκευασιών φυτοφαρμάκων στη Γαλήνη

Η κατάληξη των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων ήταν πάντα μια πληγή… για το περιβάλλον αλλά και για όλους τους ζώντες οργανισμούς. Η ρίψη τους σε αυλάκια και ποτάμια ένας εφιάλτης. Το 2010 όμως κάτι άλλαξε.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της τότε Νομαρχίας Λάρισας αποφάσισε να βρει έναν τρόπο διαχείρισης των κενών συσκευασιών για την προστασία του οικοσυστήματος. Έτσι «υποχρέωσε» τους Δήμους να τοποθετήσουν κάδους ανακύκλωσης σε εμφανή σημεία, κοντά στις ζώνες καλλιέργειας, ώστε να εξυπηρετείται η διαδικασία συλλογής κενών μέσω συσκευασίας και να αποφεύγεται η διασπορά τους στο περιβάλλον και η μόλυνση του οικοσυστήματος.

Μάλιστα, η απόφαση προέβλεπε οι συσκευασίες να ξεπλένονται με νερό και τα νερά του ξεπλύματος να ρίχνονται μέσα στο ψεκαστικό. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των αγροτών θα υπήρχαν κυρώσεις. Αυτά στα χαρτιά. Στην πράξη η ιστορία αυτή όμως δεν έχει καλή κατάληξη.

Στη Γαλήνη, στη θέση «Μεριάδες» που κατασκευάστηκε ειδικός κλωβός για τη ρίψη των άδειων συσκευασιών, οι αγρότες της περιοχής έχουν ανταποκριθεί απόλυτα. Τίποτα δεν πετιέται εκτός κλωβού-κάδου εδώ και 2 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά η συνέπειά τους ανταμείβεται με αδιαφορία.

Ο κάδος αυτός γέμισε και κάποιος θα πρέπει να κάνει την αποκομιδή των επικίνδυνων απορριμμάτων. Κανείς όμως δεν αναλαμβάνει. Δύο μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλήνης, καταγγέλλουν στην «Ε» ότι παρά τις διαρκείς οχλήσεις προς τον Δήμο Κιλελέρ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σοβαρή απάντηση δεν ήρθε.

Η απόφαση τότε πάρθηκε αλλά κανείς δεν σκέφτηκε ποιος θα περισυλλέξει τα απορρίμματα αυτά. Το κακό είναι ότι πλέον είναι ορατός και ο κίνδυνος πυρκαγιάς αφού γύρω από τον κάδο υπάρχουν ξερά χόρτα, ενώ δίπλα ακριβώς βρίσκεται και το κεντρικό κανάλι άρδευσης που στέλνει νερό στην Κάρλα.

«Πρέπει κάτι να γίνει άμεσα διότι υπάρχει κίνδυνος αυτά τα απορρίμματα που ξεχειλίζουν πλέον, είτε να καταλήξουν στο νερό είτε στο έδαφος» λένε χαρακτηριστικά ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν και το γεγονός ότι πριν από 2 με 3 ημέρες ο Δήμος Κιλελέρ, άνοιξε δίπλα από τον κάδο μια τάφρο με σκοπό προφανώς να θάψει τα σκουπίδια. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι ολέθριο για το περιβάλλον. Η ορθή διαχείρισή τους θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους ιθύνοντες» καταλήγουν.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ : Νατάσα Πολυγένη) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις