ΛΑΡΙΣΑ

«Προκαλούν την κοινή γνώμη συμπεριφορές τύπου Ύδρας» λέει ο Μάξιμος

Στη ΝΕΤ παραχώρησε συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.Μεταξύ άλλων ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε:

Προϋπόθεση για επαναδιαπραγμάτευση η ανάκτηση της αξιοπιστίας

 «Από αύριο κορυφώνεται ο πολιτικός-διπλωματικός μαραθώνιος που έχει ξεκινήσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την ανάληψη των καθηκόντων του με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Το στοίχημα είναι η Ελλάδα να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των εταίρων της, προκειμένου σε επόμενο στάδιο να θέσει το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, έτσι ώστε το πρόγραμμα να μπορέσει να καταστεί βιώσιμο».

Συμπεριφορές όπως αυτή της Ύδρας προκαλούν την κοινή γνώμη

«Έχει δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο, ένα άσχημο κλίμα για τη χώρα διεθνώς, καθώς στο παρελθόν δίνονταν υποσχέσεις, οι οποίες στην πορεία δεν τηρούνταν. Αυτό το άσχημο κλίμα, δυστυχώς, το τροφοδοτούμε πολλές φορές και από την Ελλάδα με εικόνες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, όπως αυτή της Ύδρας.

Πρόκειται για συμπεριφορές που προκαλούν τη διεθνή κοινή γνώμη. Όσο καταδικαστέες, όμως, είναι αυτές οι συμπεριφορές, άλλο τόσο προκλητικές είναι και οι δηλώσεις βουλευτών από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι σπεύδουν να τις επιβραβεύσουν αντί να τις αποδοκιμάσουν».

Τελευταία ευκαιρία για τη χώρα

«Πράγματι, τα μέτρα για τα οποία συζητούμε είναι επώδυνα. Ουδείς είναι ευτυχής όταν αναγκάζεται να πάρει επώδυνα μέτρα, αλλά βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο, σε ένα σταυροδρόμι. Προφανώς, η πίεση από τους ψηφοφόρους είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Πιστεύω, όμως, ότι όλοι οι βουλευτές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια που μοιάζει ως τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Δεν είναι ζήτημα προσωπικής πολιτικής επιβίωσης. Το ζήτημα είναι η επιβίωση της χώρας. Υπέρτατος νόμος αυτή την ώρα είναι η σωτηρία της πατρίδος».

Είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε σκηνές με δελτία αγοράς κρέατος;

«Εάν η χώρα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, όπως όλο και περισσότερο ακούμε να λένε πια φωναχτά από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχει περίπτωση να ζούμε καλύτερα σε μια Ελλάδα η οποία δεν έχει καν τροφική αυτάρκεια;

Εισάγουμε πάνω από το 80% του μοσχαρίσιου και πάνω από το 65% του χοιρινού κρέατος. Δεν έχουμε καν αυτάρκεια ούτε σε όσπρια, ούτε σε σιτάρι. Φαντάζεστε σε τι περιπέτεια θα μπαίναμε αν βρισκόμασταν εκτός ΕE; Είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε σκηνές με δελτία αγοράς κρέατος, με ουρές για να πάρει κανείς κρέας;»

Συνεπής στην ανευθυνότητα με την οποία πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπής πραγματικά στην ανευθυνότητα με την οποία πολιτεύεται. Και πριν τις εκλογές πολιτεύονταν με τον ίδιο ανεύθυνο τρόπο παρουσιάζοντας το χαρτί της χρεοκοπίας ως απειλή προς τους εταίρους μας, έτσι ώστε να αλλάξουν τακτική απέναντί μας.

Είναι η λογική της μπλόφας που επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας και προεκλογικά. Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση. Δεν μπορεί να παιχτεί σε μια ζαριά το μέλλον της Ελλάδος».

Έως τα τέλη Οκτωβρίου επιδοτήσεις 1,1 δις ευρώ στους αγρότες

«Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργαζόμαστε με συνέπεια έτσι ώστε να είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στους παραγωγούς και έγκαιροι στις πληρωμές, προκειμένου κι αυτοί να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό των υποχρεώσεών τους.

Ο υπουργός κ. Τσαυτάρης έχει εξαγγείλει από το βήμα της Βουλής ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα καταβληθεί το 50% της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αποπληρωθεί στο σύνολό της. Πρόκειται συνολικά για ποσό 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που καταλήγει στην ελληνική περιφέρεια σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Ένεση ρευστότητας για 70 χιλιάδες νοικοκυριά η εξισωτική αποζημίωση

«Η καταβολή του συνολικού ποσού της εξισωτικής αποζημίωσης (160 εκατ. ευρώ) αποτελεί σημαντική ένεση ρευστότητας για 70 χιλιάδες νοικοκυριά κτηνοτρόφων και αγροτών της ελληνικής περιφέρειας, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να προμηθευτούν τις ζωοτροφές τους τώρα και όχι το χειμώνα, όταν το κόστος τους είναι κατά κανόνα πολύ πιο ακριβό.

Τα χρήματα έχουν πιστωθεί από χθες στους λογαριασμούς 69.014 δικαιούχων που δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τα δικαιολογητικά τους, ενώ στους υπόλοιπους δίνεται η δυνατότητα έως το τέλος Αυγούστου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά προκειμένου να πληρωθούν κι αυτοί από τις 12 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου».

Σε συναγερμό οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τις πυρκαγιές

«Η φετινή είναι μια δύσκολη χρονιά καθώς εκδηλώνονται πυρκαγιές σε πάρα πολλά σημεία της χώρας. Από την πρώτη στιγμή, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ είναι σε συναγερμό και καταγράφουν τις ζημιές.

Ειδικά, στη Χίο η εικόνα είναι σοκαριστική. Για τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, οι αποζημιώσεις είναι αρμοδιότητας του ΕΛΓΑ, οπότε η καταβολή τους είναι θέμα εβδομάδων. Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, οι αποζημιώσεις μπορούν να προέλθουν μόνο από τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, τα λεγόμενα ΠΣΕΑ.

Στόχος μας είναι να κινηθούμε με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς προκειμένου να υπάρξει η καταγραφή των ζημιών και η δημιουργία του φακέλου των ΠΣΕΑ, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να τον υποβάλλουμε προς έγκριση στην ΕΕ.

Η μαστίχα είναι προϊόν κατά μείζονα λόγο εξαγώγιμο κι εμείς θέλουμε να στηρίξουμε εξαγωγικές δραστηριότητες στον πρωτογενή μας τομέα».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις