ΛΑΡΙΣΑ

Με καυσόξυλα ετοιμάζονται οι Λαρισαίοι να αντιμετωπίσουν το χειμώνα

Από 140 έως και 165 ευρώ τον τόνο κυμαίνονται οι τιμές ανάλογα με τον τύπο του ξύλου

Στο πλαίσιο των ετοιμασιών για τον χειμώνα, ξεκίνησαν και οι προμήθειες καυσόξυλων, από τους Λαρισαίους, για τις σόμπες και τα τζάκια, με το σκεπτικό οι περισσότεροι, να μειώσουν τα έξοδα της καύσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο ποσοστό των ενδιαφερομένων ερευνά κυρίως στους εμπόρους του είδους, για την ξυλεία που έχουν προς πώληση, καθώς και τις τιμές της, προκειμένου να προχωρήσουν είτε σύντομα είτε τον ερχόμενο μήνα στην παραγγελία της και στην προμήθειά της.

Αναζητούν την πιο οικονομική αγορά και σταδιακά προμηθεύεται ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του, από έναν τόνο μέχρι και δέκα, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η τιμή των καυσόξυλων, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κοσμά ιδιοκτήτη της Λαρισινής Εταιρίας Ξυλείας «Ξυλεία Κοσμά», κυμαίνεται φέτος στα περσινά επίπεδα, από 140 ευρώ ως 165 ευρώ τον τόνο, στα είδη δρυς, οξιά και πουρνάρι.

Η δε αγοραστική κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και αφορά στις πρώτες προμήθειες, ενώ συνεχίζεται μέχρι και τέλη του χρόνου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Περί τους 5.000 τόνους καυσόξυλων ετησίως, προμηθεύονται στο σύνολό τους οι κάτοικοι της Λάρισας και της γύρω περιοχής, υποστηρίζει ο επίσης έμπορος ξυλείας της Λάρισας κ. Νίκος Καμπουρογιάννης, τονίζοντας ότι ο κόσμος φέτος είναι διστακτικός στην αγορά καυσόξυλων, γεγονός που οφείλεται στην οικονομική δυσκολία που βιώνουν τα νοικοκυριά και στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Περισσότερο προκλητική από κάθε άλλη χρονιά, λόγω της οικονομικής στενότητας των ενδιαφερομένων αγοραστών, παρουσιάζεται λοιπόν η πρόταση για αγορά ξυλείας από τη Βουλγαρία, η οποία πωλείται σε χαμηλότερες τιμές, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων είναι κατώτερης ποιότητας ξύλα, σε σχέση με τα ελληνικά.

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν, έχει παρατηρηθεί ότι τα ξύλα προερχόμενα από τη Βουλγαρία είναι μόλις πρόσφατα κομμένα, τα λεγόμενα «φρέσκα» και ως εκ τούτου ακατάλληλα για καύση, καθώς τα καλύτερα προς πώληση αυτή την περίοδο είναι αυτά που έχουν κοπεί πριν τρεις με τέσσερις μήνες.

Ο καταναλωτής είναι δύσκολο να καταλάβει την ποιότητα του ξύλου κατά την αγορά του, καθώς αυτή διαπιστώνεται και μόνο με την καύση. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του είδους ένα στοιχείο που μπορεί να υποψιάσει για την κατώτερη ποιότητα ξύλου είναι όταν αυτό πωλείται κάτω από 140 ευρώ τον τόνο.

Να σημειωθεί ότι οι έμποροι της Λάρισας προμηθεύονται καυσόξυλα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, προερχόμενα κυρίως από δάση του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου. Αυτά τα είδη ξυλείας είναι Δρυς, Οξιά και Πουρνάρι. Όσον αφορά στα υπόλοιπα είδη ξύλου, που βρίσκουν οι καταναλωτές, όπως αμυγδαλιά και ελιά, είναι «ευκαιριακά ξύλα» όπως τα χαρακτηρίζουν, για το λόγο ότι μπορούν να τα προμηθευτούν μόνο από κάποιον ιδιώτη- αγρότη, ο οποίος τα έχει κόψει από το χωράφι του. Οι τιμές τους δε, είναι λίγο πιο αυξημένες από τα υπόλοιπα είδη, διότι είναι και πιο σπάνια.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ Λένα Κισσάβου) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις