ΚΟΣΜΟΣ

Δικηγόροι εναντίον των μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Μετά τις καπνοβιομηχανίες ήρθε και η σειρά τους!

Ο Don Barrett, ένας δικηγόρος από το Μισισίπι, πριν δέκα χρόνια κέρδισε μια μήνυση ενάντια σε μεγάλες καπνοβιομηχανίες όπως η Φίλιπ Μόρις. Δεν ήταν ο μόνος: το ίδιο κατάφεραν και οι Walter Umphrey, Dewitt M. Lovelace και Stuart και Carol Nelkin, γράφουν οι New York Times.

Από τότε ψάχνουν για άλλες παρόμοιες ευκαιρίες και έχουν κερδίσει μικρότερης έκτασης δίκες ενάντια της αυτοκινητοβιομηχανίας, φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιριών. Τώρα έχουν βρει τον επόμενο μεγάλο στόχο: εταιρίες τροφίμων.

Πάνω από δώδεκα δικηγόροι έχουν κάνει 25 μηνύσεις σε μεγάλες εταιρίες τροφίμων που υπάρχουν σε όλα τα ράφια σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ και του κόσμου. Οι μηνύσεις, οι οποίες κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, έγιναν με το σκεπτικό ότι οι εταιρίες αυτές παραπλανούν τους καταναλωτές και παραβιάζουν νομοθεσίες με λανθασμένη σήμανση των προϊόντων και των συστατικών τους.

“Πρόκειται για έγκλημα – και η πώληση αυτών των προϊόντων είναι επίσης εγκληματική», δήλωσε ο κ. Barrett, αναφερόμενος σ’ αυτό που ισχυρίζεται ότι πρόκειται για εσφαλμένη σήμανση προϊόντων. “Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα ράφια.”

Οι «εγκληματικές σημάνσεις» αφορούν περιπτώσεις χυμών, που παρουσιάζονται ως «100% φυσικοί» ή «υγιεινοί», ντομάτες-κονσέρβα που παρουσιάζονται ως «φυσικό προϊόν». Ενώ υπάρχουν νόμοι που προσδιορίζουν τον όρο «βιολογικό προϊόν», δεν υπάρχει σχετικός νόμος που επιτρέπει όρους όπως «υγιεινό» ή «φυσικό προϊόν».

Αν οι αγωγές αποδειχθούν επιτυχείς, η ζημιά που θα υποστούν οι εταιρίες θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγάλη γιατί οι δικηγόροι διεκδικούν αποζημιώσεις επί των πωλήσεων των προϊόντων.

(lifo.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις