ΛΑΡΙΣΑ

Γιόρτασαν το Ραμαζάνι στη Λάρισα

Λιτή τελετή λήξης χθες στα παλιά σφαγεία

Με μια λιτή τελετή εορτάστηκε χθες στη Λάρισα η λήξη της μεγαλύτερης θρησκευτικής γιορτής των Μουσουλμάνων, του Ραμαζανιού. Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στα Παλιά Σφαγεία μετατράπηκε σε ιερό χώρο προσευχής για εκατοντάδες μουσουλμάνους από διάφορες χώρες του κόσμου που ζούνε στη Λάρισα.

Κατά τη σεμνή τελετή, ο ιμάμης διάβασε το Κοράνι-ιερό βιβλίο του Ισλάμ- προτρέποντας τους ομόθρησκούς του να ζουν με βάση τις αρχές που αναγράφονται σε αυτό. Έπειτα, οι παρευρισκόμενοι προσευχήθηκαν, ως είθισται, όλοι μαζί.

Μιλώντας στην «Ε», οι πιστοί εξέφρασαν τα παράπονά τους για το γεγονός ότι δεν υπάρχει χώρος στη Λάρισα για να τελούν συλλογικά τις θρησκευτικές τους παραδόσεις και υποχρεώνονται να προσεύχονται στα σπίτια τους. Επιπλέον, τα πρόσφατα φαινόμενα βίας με θύματα μετανάστες καθώς και οι επιχειρήσεις «σκούπα» της αστυνομίας δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα.

Οι μετανάστες ανέφεραν ότι οι ειδήσεις που παρακολουθούν στην τηλεόραση, τους προκαλούν ανησυχία και φόβο αλλά τόνισαν πως «ευτυχώς τα πράγματα στη Λάρισα είναι πιο ήσυχα». Πακιστανός που ζει στη Λάρισα τα τελευταία 21 χρόνια είπε στην «Ε» ότι «άμα είσαι νόμιμος δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα», δεν έκρυψε όμως ούτε αυτός την ανησυχία του για τα τελευταία γεγονότα στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή εορτή σηματοδοτεί τη λήξη μιας νηστείας που διαρκεί 30 ημέρες και παραπέμπει στη χριστιανική Σαρακοστή. Σύμφωνα με την παράδοση, το Ραμαζάνι αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου το κοράνι δόθηκε στους ανθρώπους για να τους καθοδηγήσει στη ζωή τους. Μετά το τέλος της τελετής, ο εορτασμός συνεχίστηκε στις οικίες των μουσουλμάνων με παραδοσιακό φαγητό και γλυκά.

(Ρεπορτάζ και φωτογραφία από την εφημερίδα «Ελευθερία» – Νίκος Ρουμπής)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις