ΛΑΡΙΣΑ

ΔΙΩΤΗ: «Αδιαφορία και ελλείψεις δείχνουν οι πυρκαγιές»

«Οι φωτιές που μαίνονται σε Χίο, Σαλαμίνα, Μάνη, Κρήτη και Άνδρο προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, θέτει με τον πιο τραγικό τρόπο ξανά στη συζήτηση την αναποτελεσματικότητα της Διοίκησης, την ελλιπή δασοπροστασία και την αδιαφορία για την ορθή διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδια για τον σχετικό τομέα Ηρώ Διώτη.

Επίσης η Λαρισαία πολιτικός προσθέτει: «στις κυβερνήσεις του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων εξάλλου, τα θέματα τίθενται σε συζήτηση πάντα μετά την καταστροφή.

Τις μέρες αυτές ξαναμεταφέρθηκε η Ειδική (πρώην Γενική) Γραμματεία Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πέρα από τα διοικητικά ζητήματα που η μεταφορά αυτή δημιουργεί και τα προβλήματα στους υπαλλήλους -που έχουν γίνει μπαλάκι-, προδίδει και την παντελή έλλειψη οργάνωσης μα και κοινής λογικής. Το ΥΠΕΚΑ είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, άρα ο φυσικός χώρος των Δασικών Υπηρεσιών γιατί έτσι εξασφαλίζεται και ένα ενιαίο πλαίσιο σε ΕΝΑ αρμόδιο Υπουργείο.

Τα δάση προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία και για την ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση τους ως προστατευόμενες περιοχές, αρμόδιο πρέπει να είναι ένα Υπουργείο και αυτό είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο ΥΠΕΚΑ, διότι το περιβαλλοντικό αντικείμενο είναι ενιαίο. Το αλαλούμ που υπήρχε στο παρελθόν, αλλού να κατατίθενται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) προστατευόμενων δασικών περιοχών και τα Ειδικά Διαχειριστικά Σχέδια (ΥΠΕΚΑ), και αλλού οι διαχειριστικές μελέτες δασών (ΥΠΑΑΤ), δεν είναι δυνατόν να επανέλθει. Τα δάση πρέπει να ανήκουν στο ΥΠΕΚΑ με σκοπό την προστασία, την ανάδειξη και την διαχείρισή τους προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Άλλωστε, το δάσος δεν είναι παραγωγική δραστηριότητα παρ’ όλο που φιλοξενούνται σε αυτό και τέτοιες δραστηριότητες.

Έτσι μόνο θα μπορέσει να οργανωθεί, εφόσον υπάρξει βούληση, και η αποτελεσματική φύλαξή τους ενάντια στις φωτιές και σε κάθε είδους παράνομες επεμβάσεις. Όπως επίσης, πρέπει να συνεχιστούν οι διαδικασίες σύνταξης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών, που είναι εργαλείο καταγραφής και προστασίας και να θωρακιστούν τα δάση, αντί να αποτελούν πεδίο συναλλαγών και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που εκτυλίσσεται μπροστά μας από τη στιγμή που υπογράφηκαν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις.

Απαιτούμε να σταματήσει αυτή η προσπάθεια υποβάθμισης και εκμετάλλευσης, για άλλους σκοπούς, των δασικών υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να παραμείνουν στο ΥΠΕΚΑ και να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό – που όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν να μην υπάρχει-, ώστε να σταματήσει η απίστευτη καταστροφή που συντελείται στα δάση της χώρας μας.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις